Био предпазен колан

115
Био предпазен колан

Изобретен от българчета

Ученици от Казанлък ще представят България на международно състезание за социални иновации. Те заслужиха тази чест, след като победиха 37 отбора от страната със своята идея за колан за автомобил, който да отчита емоционалното състояние на шофьора.

Единайсетокласниците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт ще се съревновават он лайн с млади новатори от 5 континента. След виртуални срещи с отборите журито ще обяви победителите на 29 юли.

Идеята за автоколана хрумнала на младите новатори, когато разбрали, че по пътищата у нас загиват толкова много хора, колкото във войната в Афганистан.

Всичко, което може да доведе шофьора до необмислени постъпки от тревога, радост до раздразнителност ще се отчита от колана. Той ще има вградени биосензори и ще бъде свързан със скоростната кутия. Сензорите ще измерват още кръвното налягане, пулса и дали шофьорът е употребил алкохол.

Ако по време на движение шофьорът се почуства зле или заспи, коланът ще задейства автопилота на колата и тя постепенно ще спре в аварийната лента. Новият автоколан ще бъде от графен, а биосензорите направени с най-съвременни нанотехнологии.

Младите новатори твърдо са решили да патентоват изобретението си и се надяват то да предизвика интерес в световните автомобилни компании, съобщи БНТ.Добави коментар