Бибероните - плюсовете, минусите и кога да ги откажете

162
Бибероните - плюсовете, минусите и кога да ги откажете

Бибероните носят комфорт и сигурност на хиляди бебета и малки деца, но въпреки това за много родители те са противоречив избор

Бибероните носят комфорт и сигурност на хиляди бебета и малки деца, но въпреки това за много родители те са противоречив избор.

Има всякакви мнения и коментари за това, доколко добре е едно малко дете да привиква към биберон. Истината е, че в повечето случаи те им помагат да се успокоят, когато плачат, неспокойни или се мъчат да спят. Освен това са и спасение при никнещи зъбки.

Някои родители смятат, че използването на биберона е естествена залъгалка за бебето, тъй като по някакъв начин репликира зърното на майката.

Кога обаче да дадете биберон на бебето?

Препоръчва се да изчакате, докато бебето ви навърши поне месец, а за предпочитане е дори да шест до осем седмици, тъй като това ще им помогне да свикнат първо с кърменето.

Що се отнася до спирането, тук всичко зависи от това, доколко бебето е пристрастено към залъгалката. Освен това отказването при някои деца може да бъде голям проблем. Друг потенциален проблем са зъбите. Смукането може да изкриви и това да се отрази и на постоянните.

Махането на биберон обаче не е толкова лесно. Дори да не плаче, детето може да започне са смуче палеца си, играчка или дори парче плат….

Ако детето е вече голямо и не може да се справите с премахването на биберона, ето няколко решения.

1. Помолете вашия зъболекар да помогне и да му обясни, че ако продължи да смуче биберон, зъбките му ще танат като на Бъгс Бъни. Дори и да сте му го казвали, е по – вероятно да повярва на зъболекаря, а не на вас.

2. Определете време - изберете спокоен уикенд или време, в  което може да жертвате някоя нощ. Мислете за махането положително, това е част от растежа и че в момента преминава през труден момент. След няколко дни всичко ще бъде забравено.

3. Заменете я с нещо друго – купете му нова играчка за гушкане или нова завивка, която може да направи заспиването по-приятно.

4. Подкуп и похвала - ако детето ви може да изкара без биберона, ще има малък подарък на следващия ден. Когато това се случи, хвалете го непрекъснато и го възнаградете.

Но бъдете търпеливи и се подгответе за плач и безсънни нощи. В крайна сметка е за доброто му!Добави коментар