Без телевизор в детската

91
Без телевизор в детската

Води до затлъстяване

Децата между 10 и 14 години, които спят в присъствието на телевизор в стаята си, са средно с 0.4 килограма по-тежки, установи проучване. Наддаването в килограмите нямало връзка с това колко дълго или не малчуганите се застояват пред екрана. Според учените техният по-висок индекс на телесна маса се дължи на нарушения в съня и на рекламите за храна, насочени към децата.

Според автора на проучването Даян Гилбърт Даймънд от медицинския институт Дартмът в щата Ню Хемпшър, трябва да се изследва и влиянието на другите електронни устройства, освен телевизорите, върху здравето на децата, като таблети, лаптопи и смартфони. Близо половината от децата на възраст между 5 и 15 години гледат програми на устройства, които не са телевизори.

През 2003 година били изследвани 6522 момчета и момичета на възраст между 10 и 14 години. Всеки три от пет деца заявили, че имат телевизионен приемник в детската стая, в която спят. Две години и половина по-късно било проверено и сравнено теглото им. Тези с телевизори били с 0.4 килограма по-тежки. А след четири - с 0.75 килограма.

Даян Гилбърт съветва родителите да премахнат телевизионните приемници от детските стаи на своите деца, за да избегнат затлъстяването им, посочва dir.bg. Все още не е научно доказано дали смартфоните,таблетите и лаптопите също водят до покачване на теглото.Добави коментар