Без колбаси в градините

69
Без колбаси в градините

Вижте новите изисквания

Децата на възраст от 3 до 7 години, които посещават детски градини, ще се хранят вече по пет пъти на ден. Сега те ядат по три пъти.
Това е предвидено в наредбата за новите изисквания за хранене в детските градини, която ще влезе в сила от 15 септември т.г, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, представяйки нормативния документ, предаде БТА.

Правилата на наредбата ще се прилагат и в детски лагери, домове за деца, частни детски градини и кухни. Досегашният рецептурник, по който се изготвя седмичното меню в детските градини, ще бъде променен. Поне 4 пъти в седмицата децата трябва да приемат зърнени продукти. Във всички тестени и картофени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар.

Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене.

Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини и пилешко месо с кожа, а консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах. Предвижда се храната да се приготвя чрез варене, печене или на пара.

Туршии няма да бъдат включени в менюто, освен през зимата и то веднъж седмично, съобщи bTV.

Плодовете ще се нарязват непосредствено преди консумацията им, като количеството трябва да бъде минимум 300-350 грама. Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.

Контролът върху спазването на наредбата е в правомощията на районните здравни инспекции, а в детските градини ще работят специалисти по хранителни технологии. Сигнали за нередности ще могат да се подават на горещия телефон на Министерството на здравеопазването.

"Тревожно е, че 11.7 на сто от българските деца от 3 до 6-годишна възраст са със свръхтегло, а 5.6 на сто - със затлъстяване", посочи д-р Кунчев.Коментари

Коментар: 2

здравето е по-важно от подготовката:)

Коментар: 1

Явно децата трябва само на масите да си стоят. Знаете ли, колко време отнема подготовката за хранене, самото хранене, миенето след това? Горе-долу точно толкова, че децата цял ден само това да правят.


  • 1

Добави коментар