Без два комплекта учебници?

81
Без два комплекта учебници?

Идеята е на път да се провали

Идеята на просветното министерство учениците до 7 клас да имат по два комплекта учебници, единият от които да стои в училище и така да се намали тежестта на ученическите чанти, е на път да се провали тотално. Оказа се, че тя може да се приложи единствено за децата от трети и седми клас, но не и за всички останали. Причините за това са напълно обективни - за останалите класове просто няма стари учебници, които да могат да се ползват като втори комплект, съобщи БНТ.

Децата от първи клас не могат да имат втори комплект учебници, защото просто не съществуват стари учебници, които да се използват. Всеки първокласник има индивидуален комплект, който след завършване остава у детето. Оказва се, че идеята на просветното министерство не може да се осъществи за децата, които имат най-голяма нужда - тези от първи, втори и четвърти клас.

За пети и шести клас самото министерство разпореди, че няма да има по два комплекта, защото се печатат нови учебници и не могат да се ползват старите, в които има двусмислици и грешки. Така, в крайна сметка, се оказва, че по два комплекта може да има само в трети и седми клас. За да облекчат все пак чантите, в някои от училищата решили да използват заключващи се шкафчета за най-малките.

Децата ще носят у дома само буквара, читанката и учебните тетрадки. От шкафчетата могат да се възползват обаче само деца на целодневно обучение. И едно послание от учителите към министерството - първо трябва да се облекчи учебното съдържание, а оттам ще олекнат и чантите.Добави коментар