Бейби йога

112
Бейби йога

Възможно ли е наистина?

Отдавна са известни ползите от заниманията на възрастните с йога, но наистина ли същото важи и за бебетата? Йогата за бебетата става все по-широко разпространена и предпочитана форма за заздравяване на връзката между майката и новороденото.

Социалният смисъл на това е ясен – младите майки се чувстват до някаква степен изолирани от света и случващото се и всякакви събирания с други майки с деца са добре дошли.

Търговският елемент също не е за подценяване – освен всичко друго, някои световни модни марки вече имат и линия с дрехи за бейби йога. Както обикновено, всяка нова тендеция,; носи и сериозни печалби на успелите да се възползват от нея.

Най-интересният въпрос обаче остава как точно бебетата практикуват йога и заемат поза „лотос” например?

Отговорът на йога учителите е, че специално за курсовете с бебетата се избират най-лесните и базови елементи от т.нар. хата йога, но основен принцип на заниманията е да се следват движенията на бебето, постигайки хармония с майката. Целта е бебето да изгради пълно доверие към майката, а тя, от своя страна, да повиши увереността си, че знае какво прави с малкото създание в ръцете си. И така лотосът, като търсено постижение, отпада.

Според специалистите обаче бебетата са родени йоги – затрудненията с упражненията на по-късен етап идват като резултат от начина ни на живот, който предаваме и на децата си. Факт е, че по-скоро за наше удобство, бебетата прекарват твърде много време в столчета за кола, столчета за хранене и т.н., което ограничава развитието и по-скоро укрепването на гръбнака.

Бебето има нужда от движение, дори когато още не може да си го осигури само. За целта е достатъчно да го насърчавате да прави прости движения – например когато бебето лежи по корем, успява да разтегне гърба си достатъчно и това всъщност е движение много близко до йогийската поза „кобра”. Друг вариант е бебето да седи в скута ви с гръб към вас – така го подготвяте за умението да седи самостоятелно, като работите над нужните за това мускули.

Бебета изразяват нуждите си с движения, поради липса на други средства на този етап, което означава, че колкото повече бебето се движи, толкова по-добре ще го разбирате вие и толкова по-бързо то ще се развива. Твърди се, че бебетата, „практикували” йога, прохождат значително по-бързо и спят по-спокойно и непробудно. Много от движенията, на които се учат младите майки на такива курсове, наподобяват масажирането на бебето, а това определено действа успокояващо.

Доказано е, че първите три месеца са особено важни за връзката на бебето с родителите, така че всяко занимание, което ви дава възможност да се фокусирате изцяло над бебето си в този период, е особено ценна за отношенията ви в бъдеще.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар