Бебето в петия месец

214
Бебето в петия месец

Физическо и психическо развитие

Момченцата на 5-месечна възраст трябва да тежат около 7.7 килограма, а ръстът им да е около 68 до 70 см. При момичетата теглото е около 7.2 килограма и ръстът – 65-68 сантиметра. В петия месец бебетата трябва да се хранят по 5 пъти на ден, средно по 150-180 милилитра на всяко хранене, стана ясно в предаването на Нова телевизия "На кафе".

Обиколката на главата и на гърдите също са важни. Главата нараства средно със сантиметър - сантиметър и половина на всеки един месец до края на първата година. За цялата първа година обиколката й нараства с 11-12 сантиметра.

Най-информативен за развитието на бебето е ръстът, а не теглото, тъй като ръстът се влияе само от ендокринни и генетични фактори, а не от факторите на околната среда. При оценката на всички параметри на растежа се взима предвид наследствените и генетични фактори.

В края на петия си месец бебето трябва да умее да държи стабилно главата си изправена, както когато е по корем, така и когато е в изправено положение. То трябва да умее и да се обръща само от гръб на корем и обратно, да се смее на глас, да изговаря различни звуци, включително и съгласни.Добави коментар