Бебето и слънцето

353
Бебето и слънцето

Как да ги направим приятели?

Топлото време в последните дни увеличи времетраенето на разходките навън. И дори да сме в началото на пролетта, вече е време да се замислим как да предпазим нежната кожа на децата от слънцето. Защото лъчите му днес са много по-вредни от тези преди години - резултат от изтъняването на озоновия слой.

Ултравиолетовите лъчи увреждат генетичната информация в ДНК на клетките на кожата, което може да доведе до рак. Шоколадовият ни тен всъщност представлява защитна реакция - клетки, наречени маланоцити, произвеждат меланин, на който се дължи пигментацията и който защитава кожата.

Децата са особено уязвими пред слънцето, защото организмът им все още не може да произведе достатъчно меланин. Тази способност се формира едва след третата година. Освен това кожата им е по-чувствителна от тази на възрастните и затова изгаря по-лесно.

Какво да направите, за да защитите детето?

Слънцезащитна козметика

На пазара можете да намерите голямо разнообразие от слънцезащитни продукти. Изберете такива, които са предназначени специално за деца. Непременно факторът трябва да е над 30. Ако досега не сте ползвали продукта, е добре да направите първо тест за чувствителност. Никога не използвайте вече отворени продукти от миналата година. Не ги оставяйте на слънце.

Когато употребявате слънцезащитни продукти, не забравяйте да пазите зоната около очите. Не е нужно да превръщате детето в призрак - спазвайте количеството за еднократна употреба, което е посочено на опаковката. Там трябва да е посочен и интервалът, през който трябва да повторите процедурата. Не забравяйте чувствителните зони - ушите, носа и вратлето.

Облеклото

Ако детето е прекалено малко и се притеснявате да използвате слънцезащитни продукти, уверете се, че по-голямата част от кожата му е покрита с дрехи. Те трябва да са светли и от естествени материи, защото поглъщат повече лъчи. Не забравяйте шапката - на пазара се продават такива модели, които отпред са с козирка, за да пазят лицето, а отзад имат допълнително парче плат, което пази врата.

Аксесоари против слънце

Такива са чадърите за количката - сложете ги под такъв ъгъл, че да поставят мъника изцяло в сянка. Не забравяйте, че не само кожата, но и очите на бебето са особено чувствителни на силната светлина - избягвайте директното попадане на слънце в тях. Продават се и слънчеви очила за деца, които обаче няма как да накарате бебето да носи. Ако решите да купите на по-голямо дете, изберете такива от аптека, където има очен лекар - нека той ви помогне при избора.

Не забравяйте, че трябва да ограничите излагането на слънце в периода между 11 и 17 часа. Увеличете и течностите, които детето поема.

След като сте взели всички предпазни мерки, изведете мъника. Защото слънцето е и много полезно. Лъчите му ни дават така нужния за децата витамин D, който е особено важен за костите и мускулите, както и за функционирането на нервната система. Той защитава децата от рахит. Освен всичко това, слънцето унищожава микробите, засилва имунитета и стимулира хормоните, които повдигат настроението ни.Коментари

Коментар: 1
слънце

ние ползвахме продукти на мустела за слънце и сме много доволни с бебока


  • 1

Добави коментар