Бебешките играчки - между ползата и опасността

253
Бебешките играчки - между ползата и опасността

Как да изберем на детето си правилната играчка

През целия си живот човек опознава света. В този постоянен процес голяма роля играят т.нар. помощници. За растящото дете това се играчките, от които до голяма степен зависи неговото бързо и правилно развитие. А основното изискване към играчките е на първо място да бъдат напълно безопасни за детето. Как да се ориентираме при избора на играчки сред огромното разнообразие в детските магазини?

Най-голямата и честа грешка на родителите е да напълнят детската стая с играчки буквално на първия ден след раждането. Според детските психолози, новороденото не е способно да се съсредоточи върху един предмет, а ярките петна (то възприема играчките като такива), могат да се отразят негативно на неговата психика, да попречат на спокойния му сън и дори да го уплашат.

Затова - никакви играчки, докато бебето не навърши 3 месеца. През този период за него е по-важно да спи повече и да прекарва по-дълго време на чист въздух. Запознаването му с играчките най-добре е да става постепенно – при това не трябва да ги приближавате много до детето, за да не пострадат очите му.Първите усмивки и гукането са верен знак, че е време да си играете с детето. Тогава в стаята му трябва да се появят детските дрънкалки с мелодичен звук и забавните пластмасови или гумени животинки. Важно е да спазвате чувството за мярка - играчките не трябва да бъдат твърде ярки, големи или тежки.

Оптимален вариант са детските дрънкалки с продълговата форма, които не са твърде пъстри, а в топли пастелни тонове, със среден размер, които детето може да хване с ръка, а също така забавните гумени играчки, издаващи някакъв звук, съветва zdravе.bg.

Психолозите препоръчват да се отчита физиологията на развитието на детето. Доказано е, че то първоначално различава само топлите тонове -първо жълтото, а след това оранжевото и червеното. По-късно започва да реагира на оттенъците на студения спектър – синьо и зелено, а най-накрая на лилавото.След третия месец детето увеличава часовете, в които не спи и не бива да скучае. Ако сте заети, може да закачите на оптимално разстояние от очите му (колкото е неговата протегната ръка) играчка, за да се учи да играе само. Първоначално то ще я следи с поглед, след това ще я опипва с ръце, ще започне да я потупва, ще се заслушва в нейния звук, а с времето ще се научи да хваща фигурките с ръце.

На тази възраст трябва да се появят и първите книжки. Колкото и да сте уморени, не лишавайте детето си от кратки стихчета и малки приказки. Не мислете, че то нищо не разбира. Възприятието се извършва на подсъзнателно ниво и поставя основите на интелектуалното развитие на детето.

Имайте пред вид, че то започва опознаването на света, използвайки всички възможни начини - не само разглежда играчката, но и слуша какви звуци издава, пробва я на вкус. Този естествен процес не трябва да бъде пренебрегван. Важно е да се купуват играчки със сертификат за качество. Много от играчките са забранени поради това, че са произведени от материали, които са опасни за здравето. Ако имате съмнения, по-добре не ги купувайте.Към качествената играчка винаги е приложена инструкция за нейната употреба, предупредителна информация и възрастови ограничения. Убедете се, че изделието е предназначено за деца под 1 година, а това означава да няма остри ръбове и дребни детайли, боята да бъде устойчива на измиване. Преди да оставите играчката в детските ръце, измийте я внимателно с топла вода и сапун, убедете се, че боята не се отмива, а ситните елементи от нея не се отделят.

Не бързайте да купувате метални или пухени играчки. Първите често стават причина за най-различни травми, защото изделията от метал са твърде тежки, а координацията на детските движения все още не е достатъчно добра, за да си играят в тях. Пухените играчки са приятни на пипане, но събират прах, а детето до една година поставя почти всичко в устата си.Добави коментар