Бебешки суеверия

2851
Бебешки суеверия

Кога детето ти ще вижда призраци?

Суеверия. Правила и забрани. Навярно са те съпъствали през цялата бременност. И всичките са били свързани със здравето и бъдещето на нероденото ти дете. Ако мислиш, че с раждането всичко е свършило, значи грешиш - едва сега започва.

Бебо вече е вкъщи и спи в креватчето. Но още в родилното акушерките са ти казали да го внесеш у дома с главата напред, а не с краката. Съседката вече ти е "препоръчала" да не простираш детските дрехи навън, а кварталната клюкарка вече ти прочете конско, че след залез слънце кърмачките не излизат, пък било то и за хляб.

И това е само началото. Ще чуеш още хиляди суеверия от роднини и познати за това какво трябва и какво не трябва да правиш с бебе вкъщи. Някои абсурдни, други не толкова. Решението дали да ги спазваш е изцяло в твои ръце. Виж ги.

До 40-тия ден

Не се сбогувай и не изпращай гостите си, за да не ти спре кърмата, а и за да не изпратиш детето надалеч. Не простирай навън дрехите на бебето, за да не ги облече злото, както и да не му откраднат съня. Когато ги сушиш, не ги обръщай наобратно.

Не бива с детето да замръквате навън, за да не ти спре кърмата. Не изнасяй от вкъщи хранителни продукти, за да не е бедно детето. Не ходете на гости, за да не му се меси никой в живота.

Сънят

Първите посетители на бебето трябва да оставят под възглавницата паричка, за да си купи сън. Гостите непременно трябва да седнат, за да не страда бебето от безсъние. Не трябва вечер да вдигате детето над главата си, за да спи добре. Когато приспиваш мъника, не бива да споменаваш зайци, защото тези животни никога не спят и ще прогонят съня от детето. Не трябва с таткото заедно да люлеете люлката, за да може малкото да спи спокойно.

Часът на раждане

Ако се роди след 17 часа ще е богато, а след 5 - ще е бедно. Роди ли се в полунощ, ще може да вижда призраци призраци. Ако се роди между полунощ и обяд, бързо ще проходи и прговори и ще е по-голям късметлия в живота си. Ако дойде на бял свят при новолуние, ще има девет живота, като котките. На първо число – ще живее дълго. Децата, които са родени на Коледа или на Нова година, са считани за особено щастливи.

Прохождането и проговарянето

Ако бързо проговори, бавно ще проходи и обратното. Веднага щом проходи, трябва да му се направи прощъпулник, за да се види накъде ще тръгне в живота. Ако целунеш детето по петичката, то дълго време няма да проходи, а пък ако го гъделичкаш по петите - ще започне да заеква. Ако искаш мъникът да проходи по-бързо, сложи метла между краката му, а после я разчупи и разхвърляй пръчките на всички страни. Когато детето за пръв път се изправи на крака, трябва внимателно да прокараш нож по пода между стъпълцата на детето, за да разрежеш невидимите пътища.

Не бива да даваш на детето да яде риба преди да е проговорило, защото ще остане нямо. Не трябва също и много да го целуваш, за да проговори по-бързо. Ако искаш да ускориш това, измий използвана от теб лъжица и му дай да пие вода от нея.

И още:

Не режи косата на бебето до първата годинка или до кръщенето. Където хвърлиш пъпчето му, там ще протече животът му. Преди да го изведеш навън за първи път, се покачи на нещо високо с него на ръце. Не му показвай огледало, за да не е страхливо. За да има здрави зъби, трябва да хвърлиш първият му сменен млечен зъб на покрив с думите: Врано, на ти костен зъб, дай ми железен.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjyr'"(){}:/1zqjyr;9

Коментар: 2

1zqjyr'"(){}:/1zqjyr;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар