Бебешки речник

578
Бебешки речник

Трябва ли ви преводач?

Вашето дете вече проговаря. За да разберете повечето неща обаче, ви трябва преводач. И то от бебешки. Ако се заслушате и наблюдавате внимателно детето, най-вероятно ще разберете какво иска да ви каже. И ето ви готов речник.

Не пренебрегвайте това, което ви се струва само брътвеж. Много е важно да се опитвате да го разберете и да отговаряте на мъника. В противен случай е възможно той да реши, че общуването не си заслужава и проговарянето сериозно да се забави.

Не го поправяйте. Изключете от речника "Не се казва така, а така", "Така не е правилно" и други подобни. Говоренете е едно от сериозните препятствия пред детето ви и ако то мисли, че греши на всяка крачка, ще спре да опитва. Ако не изрича правилно дадена дума, му покажете, че разбирате какво казва и после я произнесете както трябва.

Как най-лесно да разберем какво ни говори детето? Най-често първите думички, като изключим мама и тати, са свързани с храната и течностите. И понеже децата си измислят собствени имена на някои от продуктите, проведете един разговор пред хладилника. Показвайте на детето различни неща, като ги назовавате. После слушайте как ще ги нарече то. Ако сега не му се говори, не го насилвайте.

Следващата група са играчките. Заслушвайте се в хода на играта кои са измислените имена за тях, но не ги използвайте. Назовавайте предметите с истинските им имена, за да не остане влакът "пупаж", а балонът "мани" и след приемането на детето в детската градина.

Други често използвани думи от речника на мъника са тези за членовете на семейството. Така че вадете семейните албуми. Обсъдете прическата на баба от миналата година, шапката на чичо от зимата и смешната физиономия на дядо от рождения му ден.

Разбира се, най-вероятно детето ви ще произнася някои от думите съвсем ясно и правилно. Не пропускайте да го похвалите и насърчите за това. И ако овладеете успешно бебешкия речник, ще си спестите много от хленченето - често то се дължи на това, че мама не разбира какво й се говори.

Вижте и пресни примери за бебешки речник от ежедневието на сина ми. Все пак бебешкият сигурно е универсален език за мъниците.

Бебешки речник

мини - маслини
пупаж - влак
бича - обличам
буе - обувам
микаус - мики маус
поте - потен съм
мани - балон
кал - кашкавал
каница - краставица
матче - домат
съба - зъби
маница - мартеница
тинка - стринка

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bgДобави коментар