Банки с кръв, кости и спринцовки по детските площадки

171
Банки с кръв, кости и спринцовки по детските площадки

Столичният инспекторат получил 81 сигнала за мръсни градинки

Банки с кръв, спринцовки и всякакви медицински и биологични отпадъци заливат детските площадки. Това показва проверка на вестник „Монитор“, която се потвърждава и от сигнали, подадени до различни институции в София. Само в оперативния център на Столичния инспекторат са постъпили 81 сигнала за последната година. Те са били основно категоризирани като „мръсни детски площадки“, но инспекторите на място са установили страховити неща, обясниха за „Монитор“ от инспектората.

Оттам допълниха, че отговорността за поддържането е на районните кметства, но те са длъжни да проверяват както фирмите, които ги почистват, така и самите площадки. За наложени санкции не стана ясно, но пък за сметка на това 90 къта за деца са били обезопасени с кашпи за изминалата година. Причината е, че освен боклуци, много столичани паркирали непосредствено до катерушките. Така освен че замърсявали, те създавали опасност и за децата с колите си. При потегляне на заден ход дори се стигнало до няколко инцидента с бутнати хлапета, които за щастие се разминали без сериозни наранявания.

В различни интернет платформи също ежедневно постъпват сигнали за опасни и мръсни детски площадки. Така например на сайта grajdanite.bg може да се види оплакване от майка, която е качила снимка на площадка на улица „Русаля“ в столичния квартал „Изгрев“. Жената обяснява, че катерушките са мръсни, издраскани и опасни за децата. Тя дори получава отговор от общината, откъдето я уверяват, че „във връзка с подаденият сигнал и извършена проверка на място и по документи, посочената детска площадка е реновирана, съобразно на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.„Към момента се извършва оглед от комисия към район „Изгрев” със задача изготвяне на количествени сметки за ремонт на детските площадки. След закупуване на необходимите материали и при благоприятни метеорологични условия, същите ще бъдат своевременно отремонтирани“, допълват още от Столичната община. Други жители на София пък се оплакват, че освен банки с кръв и спринцовки, са намирали в близост до детските катерушки дори кости, за които не е ясно дали са човешки или животински.

„В подобни случаи сигнализираме МВР. Те прибират останките и ги подлагат на анализ. В повечето случаи се оказва, че се касае за животински останки, което обаче е не по-малко опасно и неприятно. Много хора решават, че най-удачното място да изхвърлят старата си манджа или починалия си домашен любимец е именно детската площадка“, обясниха още инспектори пред „Монитор“.

От Столичната община пък допълниха, че регулярно поддържат кътовете за игра на малчуганите. Всеки район получавал по около 800 хил. лева, за да прави това нещо всяка година. Освен това градският парламент заделил и около 5 млн. лева за възстановяването и изграждането на нови площадки. Само за тази година е предвидено девет такива да се появяват в едни от най-големите паркове в столицата. Те са под опеката на дирекция „Зелена система“. Нови катерушки ще се появят в градина „Кюлуците“, в парка в „Дружба“, в парка „Заимов“, пред Двореца на децата, Северния, Западния и Южния парк II.

Добави коментар