Българчетата учат по-малко

57
Българчетата учат по-малко

Имат повече ваканции от връстниците си в Европа

Ваканциите в българските училища са едни от най-продължителните в Европа. Това показва анализ на задължителното учебно време и почивките, направен от Образователна мрежа за анализи към Европейската комисия.

Освен това българските ученици имат по-малко учебни часове на ден, в сравнение с връстниците си в Европа. Само в Унгария и Латвия учениците прекарват по-малко в клас, сочи анализът, който обхваща 37 държави. У нас децата учат средно по 687 часа на година.

Нашите първокласниците са в училище по 398 часа на година. Това е два или три пъти по-малко, в сравнение с часовете, които децата в Испания или Франция прекарват в училище. Най-много време за обучение имат децата в Люксембур - 1008 часа на година.В колкото по-горен клас са учениците, толкова повече се увеличават и часовете, прекарани в клас. Така, например, седмокласниците у нас имат по 765 часа. Малко повече прекарват в училище децата във Франция, а унгарските ученици пък имат по-малко часове от българчетата.

Оказва се, че децата у нас имат и по-малко часове по задължителните предмети. За сметка на това най-малките прекарват 155 дни в училище, а през останалото време са във ваканция или почивни дни, посочва Нова телевизия.

Времето в клас у нас нараства в зависимост от класа. В Литва, например, децата учат 195 дни при средна продължителност на учебната година в Европа от 185 дни.Добави коментар