Българче кръстник на спътник

111
Българче кръстник на спътник

Наталия спечели конкурс на ЕК за детска рисувнка

Един от първите два спътника от „Галилео”, които ще бъдат изведени в космоса на 20 октомври, ще носи името на деветгодишната Наталия от България, която спечели българската част от детския конкурс за рисунка, съобщиха от офиса на ЕК у нас.

Наталия ще получи награда, изобразяваща сателита, който ще носи нейното име, на специална церемония по награждаване в Представителството на Европейската комисия в София, съобщи Дарик радио.

Детето ще получи също така грамота, удостоверяваща приноса на нейното име към първите спътници от „Галилео”. Европейската комисия ще бъде представена на церемонията по награждаване от Катрин Кавада и Бернард Шнитгер.

Българското жури, включващо Ники Кънчев - телевизионен и радио-водещ, Цветелина Бонова - комуникации и връзки с обществеността към УНИЦЕФ България и Александър Александров - космонавт, се събра на 8 юни, за да избере победителя.

Критериите, използвани при оценяването, бяха рисунката да е свързана с темата "Космос и аеронавтика", оригиналност на изразяването и естетическо послание.

Конкурсът за детска рисунка „Галилео” се провежда във всяка една от 27 държави членки на Европейския съюз. Децата, които живеят в тези държави-членки, ще бъдат насърчавани да създадат творба на тема „Космос и аеронавтика”. Ще бъде избран победител и името на това дете ще бъде дадено на сателит от програмата „Галилео”.

Национално жури, съставено от астронавти и други известни личности, ще избере националния победител. Победителят ще бъде обявен на церемония по награждаване, където на детето ще бъде връчена грамота и награда, изобразяваща истинския сателит, който ще бъде кръстен с неговото име.

Конкурсът стартира първо в Белгия и България, 10 април - 31 май 2011 г. В останалите страни ще започне между 1 септември и 15 ноември 2011 г. Страните са изброени в азбучен ред на официалния език на страната и затова Белгия и България са първите, стартирали инициативата.Добави коментар