Ароматите помагат на децата да запаметяват

95
Ароматите помагат на децата да запаметяват

Супер!

Учени от университета в Лубека проведоха експеримент, за да разберат как ароматите влияят на паметта на човека. Експертите играли с деца на игра със запаметяване на картички. В същото време в помещението, в което се намирали, бил разпространен аромат на рози. В края на деня, когато децата легнали да спят, в спалнята им бил разпръскан същия аромат.Описаният експеримент продължил няколко дни, като учените сравнявали реакцията на децята след обичайна нощ без аромат и такава, по време на която спалните били ароматизирани с рози. Оказало се, че след вдишването в съня на този аромат децата запомняли повече картички – цели 97 %. При обичайни условия децата запомняли с 10 % по-малко картички.

Зеленият чай е полезен за мозъка

Ароматът може да активира спомена за изучавания материал само във фазата на дълбокия сън, допълват учените. Заключенията им били потвърдени и с помощта компютърна томография. Именно в тази фаза на съня била регистрирана повишена мозъчна активност.
И ако бабите ни съветваха да сложим учебника под възглавницата, за да запомним материала в него, може би има капка истина в тази практика. Е, не научно, но пък принципът горе-долу същият!Добави коментар