Алтернативата на градината

118
Алтернативата на градината

С помощта на работодателите

Заради проблема с недостигащите места в детските градини някои фирми и ведомства вече предлагат успешна алтернатива за родителите, които не могат осигурят дневна грижа за децата си.

В София, където има най-голям проблем с местата за детски градини, някои работодатели вече създават градини за децата на своите служители, съобщи Нова телевизия.

В една от тях в квартал "Младост 3" до няколко дни ще се съберат около 50 деца. Всичко те са от семейства, в които поне единият родител е служител в Министерството на отбраната.

Освен в "Младост", ведомството е открило още две градини в София и четири из страната за децата на служителите си. Тарифите са както в общинските градини.

Алтернатива на традиционните детски заведения вече предлагат и няколко фирми в София. Според инициатори на идеята обаче от общината все още не дават стимули на подобни работодатели, въпреки масовата липса на места в общинските градини.

Фамилните детски градини могат също да решат проблема с недостигащите места в общинските заведения. Предложението е на неправителствени организации.

Широко разпространена алтернатива на обществените и части детски заведения в някои европейски страни е фамилната детска градина. В Белгия, например, все повече майки се сдружават и гледат децата си на смени – на дни или на седмици.

Така не зависят от приема по ограничени бройки и сами участват в грижата за децата. Според майките вариантът да заработи подобна инициатива у нас е да има финансиране и от държавата.

Нито една община у нас обаче не се ангажира с подобна практика засега. Междувременно родителите все по-често разчитат на традиционното решение - баби и дядовци. А те обикновено предлагат и по-качествени грижи от градината.Добави коментар