Актуализират учебниците

55
Актуализират учебниците

Най-сетне Плутон изчезва от списъка с планетите

Планетата Плутон изчезва от списъка на планетите в учебниците, съобщи Венета Христова, главен редактор на водеща издателска къща у нас. Така вече в учебниците по ,"Човекът и природата" за 4-ти клас планетите няма да са девет, а осем. Измененията се въвеждат заради актуализация на учебния материал, която се прави периодично на няколко години.

Слънчевата ни система остана само с осем планети преди пет години, когато Международния астрономически съюз реши, че Плутон не е планета, защото неговата овална орбита се пресича с тази на Нептун. Затова той влиза в категорията "планети - джуджета". Обаче в българските учебници едва сега Плутон изчезва от списъка на планетите.

Прекроени ще бъдат и учебниците по математика, като промените ще засягат данните в текстовите задачи. Всички статистически данни като броя на рибите в моретата, както и на животните в различните райони на страната ще се актуализират.

В учебниците по ,"Човек и общество" ще бъде актуализирана и цифрата за броя на населението в България. Така децата вече ще учат, че общият брой хора в България е 7 351 234, по последни данни на НСИ от тази година.

По-модерни и интересни ще бъдат и учебниците по ,"Домашен бит и техника". На неговите страници хлапетата ще четат какво е флашка и ще се образоват как се работи с цифрови апарати. За да бъдат малките в крак с новите технологии, те ще учат и за външна памет на компютрите още в четвърти клас. ,"За промените в учебниците за 4-ти клас са събрани мнения и препоръки на много преподаватели", посочи Венета Христова.

През миналата година издателите вече прекроиха всички учебници за 5 и 6 клас, които според просветното министерство най-много затрудняват учениците. По препоръка на образователни експерти и учители в школските ръководства са отстранени всички грешки, показа проверка на "Монитор".Добави коментар