Ако го мързи да учи

4028
Ако го мързи да учи

Как да го накараме?

Учебната година започна и вече децата свикнаха с обичайните си задължения, а за съжаление училището си върви редом с проблемите, свързани с ученето. И ако вместо да учи, детето изкарва часове поред компютъра, не иска и да чуе за домашните, а вече в бележника му се мъдрят няколко слаби оценки... Почти няма родители, които да не са се сблъскали с проблема “мразя да уча”, “мразя да пиша домашни”.

Защо децата така упорито отказват да се стегнат?

Да анализираме ситуацията

Като за начало е добре да анализираме ситуацията и проблема. вариациите на тема “не искам да уча” са многобройни. Замислете се кога и как изчезна мотивацията за учене у детето ви.

Можем да изредим няколко от най-разпространените причини, поради които тази мотивация се е понижила:

1. Ученето е скучно.

Добре, признаваме, че 11-те години в училище изобщо не приличат на увеселителното влакче в Дисниленд. За съзнанието на детето, още повече - на тийнейджъра, задължителното усвояване на уроците, които не са им интересни е истинско мъчение.

Също и далеч не всички предмети предполагат творчески активен подход, който би “разбудил” детето в час и би му дал възможност да се прояви.

И разбира се, почти всичко зависи от учителя. Ако той не е толкова добър, колкото ви се иска, именно на родителя се налага и той би трябвало да открива интересното в много от предметите в училище.

Ако вашият случай е такъв, първо трябва да обсъдите с детето интересите му. Вече е време да се подредят предметите по интерес - те са толкова много, че на практика не е възможно да се интересува от всичко. В същото време просто не е възможно “въобще нищо” да не му е интересно. В трудната тийнейджърска възраст у детето вече са формирани напълно определени интереси и увлечения, които то не иска да игнорира.

2. Ученето е трудно.

Това е така. Съвременните деца са претрупани от информация и излишни знания. От друга страна училищната програма не е случйно съставена и е съобразена с възрастта на децата и обема знания, които трябва да получи “средностатистическото дете”. Трудностите обаче преди всичко възникват заради пропуснат материал или системно неписане на домашните работи.

Обсъдете ситуацията с детето, може пък проблемът да е именно в това, че то действително е пропуснало нещо от материала, недоразбрало някоя тема или пък боледувало и сега за него уроците са се превърнали в истинска загадка.

Когато даден предмет стане неразбираем, той автоматично се превръща в прекалено скучен за детето - помислете струва ли си именно за това детето постоянно да преживява неуспех, което оказва влияние не само на успеха му в училище, а и на самооценката му. Естествената му защитна реакция ще е трайна омраза към определени предмети и опити да избегне тези мъчения по какъвто и да е начин.

В този случай трябва да се замислите за допълнителни занимания с частен учител. тетето трябва да отделя повече време за домашните си иа ако трябва, правете го заедно с него... можете да му помогнете, ако се опитате да разберете сложните теми заедно с него.

3. Ученето е прекалено лесно

Колкото и странно да звучи, често именно този проблем е причина детето да не обича ученето или определени предмети. Представете си, че световен шампион по плуване е принуден да тренира в детски басейн - как да не му е скучно и досадно? Точно така у детето се изпарява желанието безкрайно да решава едни и същи прости задачи, у него се появява увереността, че може да игнорира някои “прости” и “лесни” предмети, защото така или иначе “всичко му е ясно”.

Тази ситуация е опасна не само заради загубата на интереса на детето към предмета, а и защото от позицията “Всичко ми е ясно” до позицията “Боже, нищо не разбирам!” в училище има само една стъпка.

При такава ситуация е важно да не се изпусне моментът, докато предметът му е лесен, но интересът му все още не е загубен. Може да запишете детето на курсове по този предмет или да участва в олимпиади, или да го прехвърлите в профилирано училище. При всички положения е добре да се срещнете с учителя и да обсъдите перспективите на обучението на детето ви.Добави коментар