Агресия просто за забавление

134
Агресия просто за забавление

За онлайн тормоза и децата

Според 80% от учениците агресията, проявявана онлайн, е просто за забавление. Това каза Георги Апостолов, координатор на Националния център по безопасен интернет. Той представи данните от последното изследване на центъра.

Направени са три онлайн проучвания - сред ученици, сред родители и сред учители. “Нас ни интересуваше тази група от възрастни и от деца, които ще отговорят на въпросите, тоест тези, които имат някакъв опит с онлайн агресията. Над 90% от отговорилите бяха хора, които имат лични впечатления. Интервюирахме ученици, тоест до 18-19 годишни през един от най-популярните сайтове.

На анкетата се отзоваха 213 души. Почти 80% от тях казват, че онлайн агресията срещу друг човек в повечето случаи е просто за забавление. Неочаквани бяха отговорите на родителите и учителите. Родителите се отзоваха по-пасивно – само 33-ма души отговориха на въпросника, но учителите бяха много активни – над 1000 попълниха анкетата.

Изненадата беше, че родителите и учителите разбират интуитивно тази онлайн култура. На тях им е ясно, че грубостите, които децата си позволяват, публикуването на унизителни снимки и видеоклипове, коментарите, се правят за забавление. Това показва, че феноменът явно се развива от години до такава степен, че вече има социално разбиране за това нещо”, каза Апостолов.

“Резултатите от изследването предизвикват един тревожен въпрос – дали това не ни кара с лека ръка да реагираме на случаите, когато някое дете действително е подложено на онлайн тормоз”, посочи Апостолов. Според проведената анкета между 20% и 40% от децата приемат онлайн агресията сериозно. Рядко с агресията, която проявяват в интернет, децата целят наистина да обидят, да наранят другия.Добави коментар