Агресивното дете

448
Агресивното дете

Отделяйте време и внимание

Всички малки деца могат да бъдат агресивни в някаква степен. Ако тази тенденция се запази до постъпването им в детската градина, виновни могат да се окажат техните майки, сочи проучване, публикувано в списание Child Development.

Съвсем нормално е някои деца да бъдат по-темпераментни и своенравни от други. Учените обаче се опитват да разберат дали това се дължи на специфика в характера или е вследствие на определен възпитателен процес. Или комбинация от двете?

Експертите от Университета в Минесота проучват 267 майки, заедно с техните деца. Заключението е, че враждебните отношения между майка и дете водят до изграждане на агресивно поведение у детето, което рядко подлежи на превъзпитаване.

Като цяло, бебетата са сравнително кротки. Заедно с прохождането си обаче, те започват да стават все по-недисциплинирани. Според "обичайното" развитие на малчуганите "пикът" на агресивното поведение се предвижда да настъпи на възраст около 2,5 години и след това изчезва. Опирайки се на теориите относно детското развитие, може да се отбележи, че 4-годишното дете трябва да бъде много по-малко агресивно, отколкото едно 2-годишно, а децата на 6 години трябва да бъдат много по-добре възпитани в сравнение с 4-годишните.

Изследователят от Университета в Ню Йорк – Майкъл Лорбър, обяснява, че децата, които са своенравни и агресивни в детската градина и първи клас, обикновено не се променят с възрастта. Подобно поведение сред децата – като удряне, хвърляне на предмети или чести избухвания, може да се дължи на проблеми в училище, депресия или агресивно поведение вкъщи.

Заключението на Лорбър е: враждебна майка = проблеми в училище. Това, разбира се, не е единствената причина за агресия при децата, но той акцентира върху важността всеки родител да отделя достатъчно време и внимание на детето си, за да може неговото развитие да протече по най-добрия начин.Добави коментар