Агресивните игри на момчетата

83
Агресивните игри на момчетата

Защо не можем да ги приемем?

В своята природа момчетата са по-енергични и динамични, а това често се изразява в игри с преследване, мечове, пистолети и всички възможни оръжия, които са гледали и мечтаят да имат. Бойните техники винаги са на почит, а преиграването на сцени от „Междузвездни войни” си остава класика и за „зрялата” им възраст. Всички експерти ще ви кажат, че това всъщност е полезно за момчетата, но не на това мнение ще са майките на момиченцата, споделящи площадката за игра с вашия супер герой.

Нормални ли са „агресивните” игри за момчетата?

Повечето детски психолози намират за напълно нормална играта с всякакви „оръжия” в детска възраст, когато основно става въпрос за използването на молив вместо пистолет и топка за тенис в ролята на „граната”. От незапомнени времена момчетата имат нужда да изразяват силата и надмощието си над света, а това задължително означава игра с „оръжия”.

Проучванията по въпроса установяват, че малките мъже всъщност имат огромна полза от непрекъснатото си участие във всякакви „битки”. Сложните стратегически тактики - задължителни при игра на полицаи, преследване и всякакъв вид спасяване, ако не на света, то поне на онеправданите в него, учат момчетата на търпение, подреждане на приоритети, мислене в перспектива, предвиждане на „вражеските” ходове, контролиране на импулса за действие („засадата” винаги изисква търпение), да не говорим колко развито въображение изисква всяка от тези сложни операции, отиграни пред най-обикновен панелен блок.

Правени са дори експерименти в опити да се проучи опасността от агресивните игри, а в резултат се забелязва сериозно „обедняване” на въображението, когато „лошите” игри остават забранени за момчетата. Те просто имат нужда да демонстрират силата си, макар и въображаема.

Това съвсем не означава, че момчето ви е агресивно. Не го лишавайте от радостта на играта, дори и да насочи пистолет към вас - това не означава, че не ви обича или иска да ви нарани. Това означава само, че имате син.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар