Адресът важен за първолаците

72
Адресът важен за първолаците

Домът до училището и постоянният адрес ще имат още по-голяма тежест при отсяване на кандидат-първокласниците

Домът в близост до училището и постоянният адрес в квартала ще имат още по-голяма тежест при отсяване на кандидат-първокласниците в столичните училища. Директорите на най-желаните школа са взели мерки, така че хлапетата от квартала да имат решаващо предимство при класирането. Така на практика районирането става основен критерий при приема в първи клас.

Такова е положението в 119 СОУ, което миналата година прие рекордните седем паралелки първокласници. "Сериозно сме разделили районирането на зони. Отдалечеността на дома от училището дори и от 1 км може да носи двойно по-малко точки”, обясни директорът на училището Диян Стаматов пред вестник "Монитор". Той добави, че децата, които живеят в непосредствена близост до 119 СОУ, ще имат сигурно място, дори и да не отговарят на другите критерии за класиране.

Постоянният адрес също ще носи бонус точки. Така например местожителството с над шестмесечна уседналост ще носи двойно повече точки спрямо по-скорошната адресна регистрация. Мярката се въвежда заради честата практика родителите да се регистрират на нов адрес дни преди кандидатстването. Други училища, като 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък ще дава повече точки при местожителство в района на училището преди първи януари 2015 г.

Ако семейството се е регистрирало в квартала тази година, то детето им ще получи по-малко точки по този критерий при крайното класиране. В случай на равен брой точки при крайното класиране предимство ще се дава на детето, което живее по-близо до Бастилията.

Сред другите добре известни критерии, които отсяват най-малките ученици, са братче или сестриче в същото школо. От тази година в 119 СОУ обаче има новост. Ако детето има двама братя в училище, ще получи двойно повече точки. Същият е принципът и при критерия родител, който е учил в същото училище. Ако и двамата родители са възпитаници на школото, в което искат да запишат детето си – то ще получи двойно точки.

Промени има и в критерия родител, който работи в системата на образованието. Родителите с над две години стаж в тази сфера ще получават двойно повече точки и ще трябва да докажат стажа си с трудов договор. Всяко училище има различни критерии, по които класира първокласниците. Те трябва да бъдат обявени на сайтовете на школата най-късно до 1 април.Добави коментар