9 съвета от Уорън Бъфет как децата да успеят в бизнеса и живота

119
9 съвета от Уорън Бъфет как децата да успеят в бизнеса и живота

Как функционират финансите и как да се държат в бизнес отношенията са полезни уроци, които децата трябва да започнат да учат на 9-10 годишна възраст

Според милиардера Уорън Бъфет децата трябва да учат за бизнеса в ранна детска възраст. Това не означава, че трябва да купуват акции с джобните си за обяд, но трябва да си изградят бизнес навици, които ще им помогнат впоследствие не само в бизнеса, но и в живота. 

По думите му, когато едно дете е на 8, 9 или 10 години и учи основите на това как функционират финансите и как да се държи в бизнес отношенията си, то може да прилага тези уроци през целия си живот. 

Това, от своя страна, има пряка връзка с щастието му и начина, по който създава своето семейство, казва милиардерът. Ето някои от съветите му към децата:

 

Не се страхувайте да говорите и искате. Ако ви трябва нещо, за да започнете бизнес – оборудване, съвет, място да започнете – говорете с хората. Може да намерите някой, който има оборудването, което търсите, и да не му трябва вече. 

Не винаги ще получавате това, което искате. Всъщност най-добрите бизнесмени в света са свикнали да не получават всеки път това, което искат. Но говоренето е абсолютно задължително умение.

Дайте най-доброто от себе си, за да предвидите нуждите на клиентите си. Ако произвеждате лопати за чистене на сняг, следете прогнозата за времето. Ако се очаква снеговалеж, свържете се с клиентите си и изгответе план, преди да ги затрупат преспи сняг.

Започнете с малък бизнес. Ако имате голяма идея, вероятно ще трябва да започнете с нещо малко, с което да изкарате пари за голям и по-скъп бизнес. Ще научите много от първоначалния си бизнес, така че ще бъдете по-добре подготвени за голямата игра. Ако мечтата ви е да имате фирма за озеленяване, първо ще трябва да почистите от бурени няколко малки градини.

Няма проблем, ако не знаете всичко, за да успеете в избраната бизнес сфера. Трябва само да сте готови да придобиете знания. Запишете се на курс, прочетете книга, питайте. Започнете бавно и разширете бизнеса си, като учите. „Колкото повече учите, толкова повече печелите!“, казва Бъфет.

„Провалът не е да падаш надолу, а да стоиш долу.“ Не е лесно да започнеш бизнес. Ще има лоши дни и неочаквани промени през целия път. Приспособявайте се и намирайте креативни решения на проблемите, с които се сблъсквате. Опитайте ново местоположение, измислете умна реклама или променете продукта, за да подобрите продажбите.

Бъдете честен и справедлив. Да бъдеш почтен човек е безценно в бизнеса и в живота. Бъдете честни за това какво можете да доставите. Бъдете надеждни. Ако сте направили грешка, се извинете и направете всичко по силите си да я отстраните бързо. 

Когато се отнасяте с хората добре и с уважение, те искат да прекарат повече време с вас – това важи и за клиентите, бизнес партньорите и приятелите. „Не може да направиш добра сделка с лош човек“, казва Бъфет.

Раздавайте се. Успешен бизнес не се прави само заради парите. Той трябва да допринася нещо за света. „Има неограничен брой добри неща, които могат да бъдат направени в света“, обяснява Бъфет. 

Бъдете креативни, помислете какво е важно за вас, за вашето общество или за света и ще намерите начин да дадете своя принос. И помнете, че да споделяте времето си може да бъде толкова ценно, колкото даряването на пари, съветва милиардерът.

Намерете си ментор. Той трябва да може да ви помогне да преминете през процес, който е нов за вас. Или заедно да намерите умно решение на труден проблем. Понякога самата мисъл, че някой друг е минал през това, което вие правите, може да е от значение за представянето ви.

„Не спестявайте това, което ви остава след харченето, харчете това, което ви остава след спестяването.“ Бъфет вярва, че един от най-полезните уроци, които децата могат да научат, е, че спестяването е навик. Ако го изградите рано, той ще бъде част от целия ви живот и може да ви помогне да избегнете безброй неприятни ситуации. Добави коментар