8 знака, че бебето може да е болно

723
8 знака, че бебето може да е болно

Ако забележите някои от тези симптоми, свържете се с лекаря си

Има толкова много радостни моменти, които идват с родителството. Но наред с това са и моментите на тревога - особено ако никога не сте имали бебе, за което да се грижите преди това. И когато то показва непознати за вас признаци, може да бъде страшно.

Честотата на боледуване при различните деца може да варира. Ако детето ходи на ясла, е по – вероятно да е изложено на микроби. Когато едно е дете е малко, то не може да каже къде и какво го боли и това допълнително усложнява процеса. Затова, родителите трябва да го наблюдават внимателно и да следят за нетипични знаци и симптоми.

Вижте няколко симптома, които не трябва да пренебрегвате.

1. Температура 

Самата температура не е болест, а причината за нея - най-често инфекция. Обадете се на лекаря, ако детето е на възраст под три месеца и има ректална температура над 38 градуса или ако бебето ви е между 3 и 6 месеца и има температура над 38,5 градуса. Дори ако температурата е по-ниск, но забележите обрив, раздразнителност, затруднено дишане, схванат врат, продължително повръщане или диария, признаци на дехидратация или летаргия.

2. Дехидратация

Дехидратацията може да се случи, ако бебето е хранено неправилно, има температура, в прекалено топла среда е, има постоянно повръщане или диария. Можете да разпознаете дехидратацията по суха уста и венци, по – рядко изхождане и постоянен плач.

3. Диария

Диарията е често срещана при бебета, но ако забележите кръв в изпражненията, бебето има повече от шест воднисти изпражнения дневно, не взема течности или показва признаци на обезводняване, се обадете на лекар.


4. Повръщане

Кърмачетата обикновено повръщат малко, но честото повръщане е причина за безпокойство, ако се случва повече от три пъти на ден. Обърнете внимание, ако забележите кръв или повърнатото е със зеленикав цвят.

5. Затруднено дишане

Ако бебето ви има затруднения с дишането, трябва незабавно да се свържете с лекар.

Признаците за затруднено дишане са:

Учестено дишане

Хриптене

Треперене

Синкав оттенък на устните

Закашляне, без да може да спре

6. Зачервяване, сълзене или кървене

Ако пъпът на бебето (или пъпната връв) или пенисът стане червен, сълзи или кърви, незабавно се свържете с лекар. Това са признаци на инфекция.
 

7. Обрив

Обривите са често срещани при бебета, но се обадете на лекаря, ако обривът се разпростре и се пренесе по лицето, или е придружен с треска, кървене или подуване, или ако обривът изглежда заразен.

8. Настинка

Острите респираторни инфекции са причинени от вирус и са много често срещани при кърмачетата. Обикновено те траят една или две седмици, придружени с хрема, температура и нарушен апетит за няколко дни, както и кашлица, която може да продължи до две до три седмици. По-сериозните симптоми изискват лекарска намеса. За по – сигурно, се консултирайте с вашия лекар.Добави коментар