8 признака, че вашият тийнейджър може да има хранително разстройство

162
8 признака, че вашият тийнейджър може да има хранително разстройство

Не е необходимо един човек да е с изключително ниско тегло, за да имат хранително разстройство

Не е необходимо един човек да е с изключително ниско тегло, за да имат хранително разстройство. Нарушение в храненето не означава, че той трябва да изглеждате анорексично, а точно затова и изразът „хранително разстройство“ НЕ ТРЯБВА да се отнасят за хора с анорексия. Всъщност спектърът обхваща още и булимия, преяждане и нетипични хранителни навици, но в по-голямата си част тяхната обща връзка е, че хората се опитват да ограничат това, което ядат защото се притесняват за това колко тежат и как изглеждат.

Хранителните разстройства засягат предимно тийнейджърите, но напоследък се наблюдава и все повече хора в зряла възраст, които са засегнати. И още един факт – те не се отнасят само за жените, но засягат и много мъже. Понякога едно хранително разстройство може да продължава години наред, без близките да разберат. Ако все пак подозирате, че някой член на семейството ви има такова, вижте как да разпознаете.

 Избягва храни, които е харесвал

Това е много ясен знак, че хората имат хранително разстройство. Хората с хранителни разстройства често избягват храни и напитки, които обикновено се възприемат като калорични - месо, въглехидрати, млечни продукти, захари и мазнини. Възможно е изобщо да не ги ядат, да хапват съвсем по малко или да се нахвърлят на тях неконтролируемо, а после да предизвиква повръщане. Тъй като болестта прогресира, е обичайно да се развие страх към определени храни и ще протестира, ако му поднесете такива. Много е важно да обърнете внимание на това, което той / тя яде през деня и какво слага в списъка за пазаруване.

 

Пие повече течности, за да замени храната, която не яде

Консумацията на много вода, черно кафе, чай без мляко или диетични напитки е знак, който обикновено остава неидентифициран. Хората с хранителни разстройства често пият, за да напълнят стомасите си или да задоволят вкусовите си рецептори през целия ден, така че да не им се налага да се хранят. Те често умишлено ще изоставят млякото и захарта или ще го използват пестеливо и винаги ще изберат диетични безалкохолни напитки, когато ядат или пият - правило, което никога няма да бъде нарушено.

Яде прекалено много наведнъж

Синът или дъщеря ви ядат ли повече от обикновено на едно хранене? Хранят ли се бързо, с всичко, което водят и без да осъзнават какво консумират? Хората с хранителни разстройства често не се хранят за дълъг период от време, а когато видят храна, губят контрол. Често след това идва и самоочистване (повръщане), затова внимавайте! 

Те се изолират

Хората с хранителни разстройства може да се опита да замести храненето със свое хоби. Те изоставят социални си живот - могат да спрат да се виждат с приятели, да излизат по-малко или да изключват членове на семейството. Това може да е отбранителна позиция, а ако се опитате да „нарушите“ рутината им, като ги поканите да хапнете някъде, стават нападателни.

Интересуват ли ги неща, които насърчават отслабването или говорят много за храната

Хората с хранителни разстройства са известни с това, че са любопитни или обсебени от неща, които насърчават отслабването. Освен това те имат засилен интерес да говорят за храна и готвене, но се стесняват да я консумират.

 

 



Добави коментар