8 причини децата да стават хулигани

497
8 причини децата да стават хулигани

Много деца споделят, че на възраст между 6 и 13 години са изпитвали огромно количество тормоз

Много деца споделят, че на възраст между 6 и 13  години са изпитвали огромно количество тормоз. Това е проблем, който се нуждае от особено внимание, но нека да видим първо, кое кара едно дете да бъде жестоко спрямо другите.

1. Проблеми и недоразумения у дома

Много е опасно, когато средата у дома не е здравословна. Децата, които са малтретирани от родители, са по-склонни да тормозят другите, да проявяват агресия и насилие. Детето става побойник, защото им дава един вид контрол, който им липсва у дома. Ниската самооценка събужда демони, които водят до вътрешно желание да доминират над другите по жестоки начини.

2. Популярност и показване на социален статус

Много от нас са гледали филми, в които популярни тийнейджъри тормозят други. Изглежда, че децата го правят за забавление, но всъщност това е начин за проявяване на социален статус. Популярността дава сила и за някои това е начинът да бъдат популярни.

3. Знак на слабост

Понякога държанието на децата може да е знак за слабост, особено ако са в група и се страхуват да не загубят подкрепата на останалите.

4. Натиск от други деца

Ние сме социални създания и се опитваме да се впишем в група. Изглежда по-добре е да тормозите човек, както другите го правят, отколкото да бъдете следващата цел.

5. Отплата за предишен тормоз

Когато децата, жертви на тормоз, имат склонност да тормозят другите, в по – различна област на живота си като отплата. Това е вид отмъщение за тях и те често се чувстват оправдани в действията си.

6. Липса на съпричастност

Някои деца могат дори да се насладят на тормоза и да правят обидни шеги, защото им липсва съпричастност. Те просто не разбират какво означава да и са емоционално безразлични.

7. Липса на внимание

Децата се нуждаят от любов и внимание от възрастни и да се чувстват обгрижвани. Когато детето стане „невидимо“, това може да доведе до развитие на агресия, включително да тормози другите.

8. Стереотипи и предразсъдъци

Тормоз, основан на  стереотипи и предразсъдъци, може да се случи навсякъде. Децата могат да го срещнат в училище, в интернет или в кафене и това произтича от вярването, че определени групи хора заслужават да бъдат третирани по различен начин. Всеки иска да се почувства специален и когато едно дете мисли, че е по-добро от друго поради социалния си статус или по други причини, то създава определен тип поведение, което може да включва тормоз.

 Добави коментар