8 причини децата да станат хулигани

449
8 причини децата да станат  хулигани

Факт е, че има деца, които са доста палави и непокорни

Факт е, че има деца, които са доста палави и непокорни. Но има и такива, при които непослушанието минава границите и стига до жестокост. Кое води до това? Ето няколко първопричини за агресията в малките.

1. Проблеми и недоразумения у дома

Много е опасно, когато средата у дома не е здравословна. Децата, които са малтретирани от роднини, са по-склонни да тормозят от другите и да проявяват агресия и насилие. Детето става побойник, защото му дава един вид контрол, който липсва у дома. Ниската самооценка събужда демони, които водят до вътрешно желание да доминират над другите по жестоки начини.

2. Популярност и показване на социален статус

Много от нас са гледали филми, в които популярни тийнейджъри тормозят други. Изглежда, че децата го правят за забавление, но всъщност това е начин за проявяване на социален статус.

3. Знак на слабост

Понякога децата се държат агресивно, но това всъщност може да е знак за слабост. Те не са сигурни за мястото си в групата и реагират чрез тормоз, за ​​да прикрият слабостта си.

 

4. Натиск от други деца

Ние сме социални създания и се опитваме да се впишем в група. Ако в групата всички тормозят, за да не се превърнеш в жертва, започваш да тормозиш.

5. Отплата за предишен тормоз

Когато децата са жертви на групов тормоз, някои имат склонност да тормозят деца в друга област на живота си като  отплата . Някои тийнейджъри и деца, станали жертва на тормоз, търсят отмъщение. Тези деца често се чувстват оправдани в действията си и дори се радват, когато могат да унижат някого.

6. Липса на съпричастност

Някои деца могат дори да се насладят на тормоз и да правят обидни шеги, защото им липсва съпричастност. Това се случва често при тези, които не получават родителска ласка и любов.

7. Липса на внимание

Децата се нуждаят от любов и внимание от възрастни. Те трябва да се чувстват обгрижвани. Когато детето стане „невидимо“, това може да доведе до развитие на агресия, включително тормоз върху други.

8. Стереотипи и предразсъдъци

Тормоз, основан на стереотипи и предразсъдъци, може да се случи навсякъде. Децата могат да го срещнат в училище, в интернет или в кафене и това произтича от убеждението, че определени групи хора заслужават да бъдат третирани по различен начин.

Всеки иска да се почувства специален и когато едно дете мисли, че е по-добро от друго поради социалния си статус или по други причини, то създава определен тип поведение, което може да включва тормоз.

 Добави коментар