8 причини да не давате смартфон на децата си

301
8 причини да не давате смартфон на децата си

В момент, когато за децата става все по-обичайно да имат собствено мобилно устройство, дали не трябва ли да се замислим за негативното влияние, което може да има смартфонът върху растежа му?

Технологиите направиха много, за да бъде животът ни по-лесен и по-ефективен. И все пак като родител трябва да сте загрижени за въздействието, което устройства като смартфоните могат да окажат върху вашето дете. В момент, когато за децата става все по-обичайно да имат собствено мобилно устройство, дали не трябва ли да се замислим за негативното влияние, което може да има смартфонът върху растежа му?

1.Те променят отношенията родител-дете

Докато смартфоните могат да бъдат удобни, те променят връзката, която трябва да съществува между родител и дете. Свързаността от използването на смартфон, не може да бъде същата като истинската връзка, която родителят и детето трябва да имат. Децата все още преминават през период на растеж и трябва да градите отношенията си с тях. Със смартфони имате на разположение бързина и незабавни отговори, но въпреки това може да доведе до това, да не може да ги контролирате.

2. Ограничава творчеството им

С лесен достъп чрез смартфон до много игри, децата са бомбардирани с различни вълнуващи игри. Те ограничават тяхната креативност и въображение и забавят моторното и оптичното сетивно развитие.

3. Спят по -  малко

Според проучване смартфонът в спалнята може да доведе до значително по-малко сън, по-късно време на лягане и по-голяма умора. Детето ви трябва да спи много и мозъкът му да си почива за различни дейностите на следващия ден. Смартфонът със сигурност не би му помогнал да го постигне.

4. Пречи на способността им да учат

Според изследователите смартфонът е вреден за социалното развитие на детето, тъй като отклонява вниманието му. Според анализите прекарването над екрана на такива устройства също може да увреди развитието на уменията на детето, необходими за математиката и науката.

5. Предизвиква пристрастяване

Това застрашава цялостното развитие на детето. Ангажирайки ги с толкова много дейности, смартфонът може да се превърне в източник за пристрастяване. Това ангажира ума им и ги пленява за дълго време, дори до зряла възраст.

6. Оказва отрицателно въздействие върху психичното здраве на вашето дете

Според експерти сред причините за депресията при децата е използването на смартфона и връзката с интернет. Тъй като чрез него децата са тормозени и често са без надзор, това може да има отрицателно въздействие върху психичното им здраве.

7. Косвено причинява затлъстяване

Твърде много време, прекарано над смартфона, се отразява и на физическото здраве на вашите деца. То може да остане на определено място с часове, а с течение на времето това води до затлъстяване.

8. Предизвиква поведенчески проблеми

Прекарването на повече от два часа на ден над смартфон е достатъчно, за да предизвика емоционални и социални проблеми. Съответно игрите, налични в приложенията за смартфони, свързва децата с повишен риск от проблеми с вниманието.

 Добави коментар