8 начина да мотивирате децата си да помагат

1089
8 начина да мотивирате децата си да помагат

За да започнат децата да подреждат и да оправят бъркотията след себе си, трябва да ги научите още докато са малки

За да започнат децата да подреждат и да оправят бъркотията след себе си, трябва да ги научите още докато са малки. Да чистят и да ви помагат изгражда навици, които ще са им от полза за цял живот. но за да ги придобият, трябва да направите скучните процедури приятни и забавни.

Ето няколко идеи как да стане това:

Работете като екип

Лесен и ефективен начин да направите почистването по-забавно е да правите някои от тях заедно. Никога не боли морала на детето да види родител, който влиза в окопите с него. Пуснете любимите му песни, след което превърнете съботното си почистване в голямо денс парти. Бонус: Така работата ще бъде не задължение, а забавление.

Направете го игра

За децата, които харесват елемент на изненада, напишете задачи на сладоледни пръчици и накарайте всяко дете да избере по една или две. Така те ще се чувстват като на мисия.

Включете ги в приготвянето на вечерята

Нека децата да бъдат главните готвачи – направете меню, напишете какво ще има, разпределете задачите – един да накъса салата, друг да подреди масата…Това ще се превърне в навик и те няма да го приемат като досадна домакинска задача.

Предизвиквайте ги

Понякога стимулите работят до време. Но ако давате на децата си все по- трудни задачи или за време, тогава ще им бъде по – интересно.

Предизвикайте въображението им

Дайте им да правят нещо, което досега не са, нека да предложат решения – например помислете заедно как да промените стаята им, или как да пренаредите гардероба (килера/ шкаф). Това ги прави значими и знаят, че тяхното мнение е важно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Добави коментар