70% от учениците не ползват училищните тоалетни

31
70% от учениците не ползват училищните тоалетни

Това води до сериозни заболявания, предупреждават експерти

70% от учениците не използват тоалетните в училище заради лошото им състояние. Това показва изследване на Националната мрежа за децата, оповестено по повод Световния ден на тоалетната, който се отбелязва днес.

Лошото състояние на тоалетните крие сериозни рискове за здравето на децата. Затова днес млади хора раздават информационни материали по въпроса под прозорците на Министерството на здравеопазването.

Още през 2009 г. МЗ пое ангажимент да се изготви наредба, която да въведе стандарти за състоянието на тоалетните в учебните заведения. И до днес обаче такъв нормативен акт липсва, оплакват се от НМД.

Учениците не влизат в тоалетните, защото там обикновено е мръсно, няма тоалетна хартия, топла вода и сапун. Вредният навик за стискане пък води до редица тежки заболявания на отделителната система в по-късна възраст.

Сред тях е ракът на дебелото черво - заболяване, за което България е на първо място в ЕС по заболели под 35-годишна възраст. От НМД са поискали среща с представители както на здравното, така и на образователното и регионалното министерство. Ако искането им не бъде удовлетворено, те ще предоставят на отговорните ведомства тоалетна хартия, върху която са отпечатани предложенията им за промяна на училищните тоалетни, съобщи БНР.Добави коментар