7 знака децата ви имат токсични баби и дядовци и какво можете да направите за това

507
7 знака децата ви имат токсични баби и дядовци и какво можете да направите за това

За много от нас бабите и дядовците са добри хора, които обичат децата точно толкова, колкото и ние

За много от нас бабите и дядовците са добри хора, които обичат децата точно толкова, колкото и ние, и имат изключителното право да ги глезят с допълнителна порция сладки всеки път. Но нека бъдем честни: понякога бабите и дядовците могат да се окажат егоистични и манипулативни, а това да превърне отношенията в семейството в безкрайна драма. Ако подозирате, че децата ви може да са попаднали в капана на този вид баба и дядо, не се притеснявайте, има безобидни начини за поправяне на ситуацията.

Но как да разберете дали са такива?

Подкопават ви като родител.

За токсичните баби и дядовци всичко, което правите, никога не е достатъчно и те винаги знаят по-добре. Те често подкопават нещата, които правите и казвате като родител. По правило този тип баби и дядовци не спазват правилата и границите, които сте задали, и превръщат рутината, която сте разработили, в пълен хаос.

Те продължават да пречат на вашите решения като родител.

Токсичните баби и дядовци се съмняват във всичките ви решения като родител и спорят с вас пред децата.

Те ви карат да се чувствате виновни, за да ви манипулират.

Токсичните баби и дядовци често използват манипулации, за да накарат вас и децата ви да правят това, което искат. Ако вие или вашият съпруг сте изпитали това като деца, има вероятност като баба и дядо да следват същия модел, когато общуват с децата ви. Най-често срещаните фрази на манипулативни баба и дядо са:

Целуни ме или ще плача!

Не се притеснявайте да дойдеш на погребението ми!

Предполагам, че тогава не ме обичаш!  

Те често играят жертвата.

Играта на жертва често се използва като начин за контрол на поведението на други хора и манипулиране, независимо дали е умишлено или не. Бабите и дядовците могат да ви накарат да се чувствате виновни, егоистични и разочаровани, като  подчертаете колко са направили или правят за вас и вашите деца и как трябва да го оценявате повече.

Те се опитват да купят любовта и вниманието на своите внуци.

Няма лошо, ако бабите и дядовците развалят внуците си с подаръци от време на време, но токсичните използват подаръци, за да „купят“ любов и внимание. По правило те купуват твърде много скъпи подаръци за детето и се опитват да ви надхитрят като родител на всеки празник. Те използват подаръците, които дават, като начин да манипулират вас и вашите деца.

 Те играят фаворити.

Ако бабите и дядовците решат да видят едно внуче и игнорират другото, това е предупредителен знак за токсична връзка. Бабите и дядовците също играят любими, като сравняват децата и казват неща като: „Не си толкова умен, колкото сестра си“ или „Брат ти го направи по-добре.“

Те вярват, че имат право да прекарват цялото си време с внуците си.

За токсичните баби и дядовци други баби и дядовци не съществуват и те искат да заемат първото място в живота на своите внуци. Те не искат да  споделят времето, което прекарват с внуците си с когото и да било, и настояват да бъдат повече заедно.

Ето какво можете да направите, за да изградите здрави отношения с токсични баби и дядовци.

Говорете с тях. Нека да знаят как техните действия ви карат да се чувствате и как влияят на децата си. Може да звучи доста очевидно, но понякога си мислим, че хората наоколо са в състояние да гадаят как се чувстваме и избягват да говорят.

Поставете ясни граници на вашето дете и себе си. Вие сте родителят и докато детето ви е още малко, зависи от вас да решите кое е най-доброто за тях. Ако смятате, че детето ви трябва да спазва определена диета, да има строг график за лягане и да не получава определени подаръци, уведомете бабите и дядовците си да знаят правилата на играта и се уверете, че ги спазват.

Бъдете активен слушател и оценявайте загрижеността им. Ако вашите родители или снахи не са съгласни с вас, бъдете спокойни и не го приемайте твърде лично. Слушайте тяхната гледна точка и обяснявайте по същество, защо сте направили своя избор. Кажете им, че сте чули и сте разбрали тяхното мнение, но вашият избор е различен. Не забравяйте да благодарите на бабите и дядовците за тяхната любов и внимание към децата ви.

Ограничете комуникацията за известно време. Ако сте опитвали всичко възможно, но нищо не е сработило, ограничаването на комуникацията на вашето дете с токсични баби и дядовци може да бъде изход. Освен да си направите почивка и да не ги видите известно време, можете да опитате контролирана комуникация, която можете да ръководите.

Какъвто и избор да направите, не забравяйте, че прекъсването на връзки с баби и дядовци може да бъде вредно за вашето дете. Така че, преди да вземете решение да ограничите комуникацията, обмислете добре нещата и се уверете, че изборът, който правите, е най-добрият за вашите деца .Добави коментар