7 неща, за които родителите грешат

966
7 неща, за които родителите грешат

Сигурни ли сте, че знаете какво е в главата на детето ви?

Ерик Баркър се занимава със социална психология и е събрал някои факти от проучвания, които показват как родителите се заблуждават, като вярват в някои всеизвестни правила относно възпитанието на децата. Вижте за какво, може би, грешите и вие:

Отговаряйте на детето си. Това ще го направи по-умно.

Много родители общуват с детето, само като му дават команди. Те не си правят труда да отговарят на въпросите му, защото, според тях, са „детски“ и то „така или иначе няма да разбере“. Проучвания обаче показват, че да отговаряте на детето си и да му позволите то да ви отговаря развива ума му.

Това никога да не биеш детето си е по-лошо, отколкото да го биеш от време на време.

Проучване показва, че децата, които са получавали някой и друг шамар на възраст 2-6 години, са по-послушни като тинейджъри.

Не се гордейте, ако детето ви е много смело.

Учени от Университета във Филаделфия започват проучване през 1970 г., което продължава десетилетия. Те изследват групи от 3-годишни деца и това до колко реагират на страшни звуци и светлини. По-късно те се свързват отново с децата, които вече са пораснали. Оказва се, че по-голямата част от най-безстрашните деца, които не са реагирали със страх на звуците и светлинните сигнали, имат криминални досиета.

Натискът на околната среда е хубаво нещо. По принцип мислим, че влиянието на другите деца върху нашето е лошо. Оказва се обаче, че децата, които са били притискани да се съревновават по някакъв начин с другите (в спор, в оценки и др.), по-късно имат по-добри оценки и се справят по-лесно с живота.Нямате представа какво е в главата на детето ви.
Много родители си мислят, че познават добре децата си и знаят как те биха реагирали във всякаква ситуация, но проучвания показват, че това не е така. В американско изследване родителите дават погрешен отговор на 76% от въпросите за това какво би било мнението на детето им за различни неща и явления.

Детето ви може да е право за това, че домашните са загуба на време. Според проучване, цитирано в IZA Discussion Paper, голяма част от домашните, които се дават на децата, не са от особена полза за подобряване на оценките им. Най-полезни са домашните по математика, но тези по родния език, литература и история били напълно излишни.

Няма нищо лошо в това да „подкупвате“ детето си да яде здравословна храна. Много родители се опитват да „подкупят“ детето, като му обещават някаква награда, ако си изяде морковите, например. Едни критикуват тази практика, но според други, това не развива в детето лоши навици. А и в крайна сметка, важен и резултатът, а той е изядена храна!

Продуктите тип „Айнщайн за бебета“ са загуба на време и пари. В последно време много популярни стават DVD-та, които обещават да направят детето ви гений. Проучвания, цитирани в сп. Psychological Science, стигат до 2 основни извода: първо - децата не научават повече от тези DVD-та и не се развиват по-бързо спрямо контролната група; второ – родителите много надценяват ефекта на мултимедийните помощници.Добави коментар