7 грешки на младата майка (Част 2)

3971
7 грешки на младата майка (Част 2)

Не се престаравайте

Всяка майка се стреми да създаде най-добрите условия за детето си. И всяка в очите на собственото си дете е идеалната. Но понякога грижите и вниманието могат да бъдат наистина прекалени. Не се превръщайте в такава майка, а се учете от чуждите грешки И нека детето ви бъде здраво и щастливо с нежната грижа и внимание на най-добрата на света майка.

Първа част на материала.

Четвърта грешка - претопляне на бебето

Разбира се, че всяка майка се старае да облича добре новороденото си, за да не се преохлади, но понякога тези старания излизат от рамките на разумното. Терморегулацията у новороденото все още не е добре развита, затова ако са хладни ръчичките или крачетата му, това съвсем не значи, че детето мръзне. Просто бебето така се адаприра към температурата на обкръжаващата го среда. И ако го свикнете на "парникови условия", новороденото ще загуби способността си да се адаптира и ще започнат честите разболявания. За да не претопляте детето си, излизайки навън, се ориентирайте как да го обличате според това вие как се чувствате - ако на вас ви е комфортно само по тънка блузка, не слагайте на детето си вълнен пуловер.Пета грешка - ограничаване на движението на детето

В началото старателните майки повиват здраво детето си, за да не се буди от неволните движения на ръцете си. А някои други, доверявайки се на бабешки съвети, повиват стегнато бебето, за да "са му прави краката, като порасне". А когато детето се научи да пълзи, не му се позволява да обикаля из къщата, а бива поставяно в кошарката или креватчето. Или пък вече умеещото да ходи дете бива возено постоянно в количка.

Да, понякога чуваме като оправдание: Нищо, че му е стегнато и тясно, затова пък няма да му се изкривят краката. А някой замислял ли се е за това, че стегнато повитото бебе не може да помръдне нито ръцете, нито краката си? Свободните и широки пелени стимулират развитието на моториката на бебето и не пречат на функционирането на дихателната и храносмилателната му система. стегнатите пелени, напротив - ограничават го.

И още: положението на крачетата на новороденото в сгънато и опънато положение е физиологическо, стегнатите пелени могат да доведат до сериозни проблеми заради неправилната фиксация на тазобедрените кости. За накои неспокойни бебета, които размахват ръцете си по време на сън и се будят от това, повиването може да се окаже спасително, ако само със стегнати към тялото ръце могат да спят спокойно, но можете да го поставите в спално чувалче, а не в стегнати пелени. Колкото до кривите крачета, за тях е отговорен рахитът, пелените и начинът на повиване нямат нищо общо.

Постоянното седене в количката пък пречи на децата да проходят. Да държите детето в ограничено пространство - креватче или кошарка - също пречи на развитието му. А да го пазите от опасности, вместо да го запознаете и да му обясните за тях, за вбъдеще ще доведе до невнимание и ще увеличи риска от нараняване на детето ви.

Шеста грешка - патологичният стремеж на някои майки към чистота

Няма спор, детето трябва да е сухо и чисто, но нека всичко да е с мярка. Стерилизацията на играчките, бутилките, бибероните... не винаги е задължителна. Да, в първите месеци е добре да стерилизирате шишетата и бибероните. А гумените и пластмасовите играчки, паднали на земята, можете да измиете само със сапун или да полеете с вряла вода - това е напълно достатъчно, за да убиете микробите. Единствено плюшениете играчки е по-добре да давате на по-голямо дете, не на бебето, защото е трудно те да бъдат стерилизирани.

Също не е необходимо и ежедневно да чистите с дезинфекант стаята на бебето. Свикне ли да живее в стерилни условия, имунната система на детето ще спре да се съпротивлява на инфекции. Някои майки, например, къпят детето си единствено с преварена вода. Да се преварява водата е необходимо, само ако тя се взема от кладенци или открити водоеми, водата във водопроводната система не е необходимо да се преварява. Ако пък много се притеснявайте, къпете детето с преварена вода през първия месец. В крайна сметка спокойствието на майката е най-важното и то не само за детето, което интуитивно усеща настроенията й, а и за производството на кърма.

Седма грешка - детските дрехи се перат само на ръка и с детски сапун

Във времената на нашите баби, когато не е имало детски прах за пране, са перяли дрехите на ръка и със сапун. Днес обаче имаме толкова богат избор, че просто е нелепо да се отказваме от удобството на паралнята в полза на ръчното пране. Не губете цял час в банята, перейки на ръка, а дайте този час на детето си или го посветете на себе си. Пералнята ще се справи с прането на детските дрешки не по-зле. Пералният препарат за детски дрешки има специфичен състав - не съдържа химически съединения, които биха могли да предизвикат алергични реакции. Можете да пуснете програма “допълнително изплакване”, след това изгладете дрешките за допълнителна дезинфекция. В първите месеци от живота на детето си перете дрешките му отделно от тези на възрастните.Добави коментар