7 довода срещу таблета, смартфона и т.н.

601
7 довода срещу таблета, смартфона и т.н.

Знаем, че е трудно, но педиатри съветват да въведем конкретно ограничение, когато децата ги използват

Чудите се дали може да давате на детето своя таблет? А колко време може да се занимава с него, без това да му навреди.

Ето какво мислят педиатрите от САЩ. Те съветват да ограничаваме децата под 12-годишна възраст, когато става дума за взаимодействие с такъв тип технологии.

Разбира се, трудно е да си представим, че съвременно дете не бива да се докосва до смартфон и таблет. Категорично обаче работата с тях трябва да бъде контролирана.

Според педиатрите от САЩ децата до 2-годишна възраст изобщо не бива да работят с тези устройства. Децата между 3-5 години – трябва да разполагат с тях до 1 час дневно. А децата от 6-18 години – могат да играят не повече от 2 часа дневно.

Когато позволенето време надвишава 4-5 пъти тези препоръки, това може да провокира сериозни последствия:

1/ Задържане на умственото и физическото развитие

Мозъкът на детето се развива стремително. До 2-годишна възраст то увеличава размера си 3 пъти, а самото развитие продължава до 21-ата година.

Този процес се определя от стимулите в околната среда или пък тяхното отсъствие.

Прекалената употреба на технологиите – интернет, таблети и телевизия дори, затормозяват развитието. Проявяват се неспособност за концентриране на вниманието, повишена импулсивност, понижаване на самоконтрола и оттам истерии.

2/ Затлъстяване

Вредата от устройствата може да се отчете и по това, че създава предпоставки за покачване на телесното тегло на децата.

3/ Недоспиване

60% от родителите в наши дни не следят как децата прекарват времето си с таблет или телефон в ръка. Поради това малчуганите често с часове играят с тях. Това води до недостатъчно сън и отключване на заболявания.


4/ Психически разстройства и агресия

Прекаленото използване на технологии е сред основните причини за повишаване на нивото на депресиите, стреса, нервността, дефицита на внимание, аутизма, биполярното разстройство, психозат и др.

5/ Цифрово слабоумие

Прекалената работа с технологиите води до възникване на дефицит на внимание, проблеми с концентраицята и паметта.

6/ Зависимост

Колкото повече родителите са привързани към технологиите, толкова по-малко време отделят те за децата си. Недостигът на родителско внимание кара децата да се привързват към своите цифрови играчки.

Всяко 11 дете на възраст 8-18 години е зависимо от технологиите.

7/ Излъчване

През май 2011 г. Световната здравна организация класифицира мобилните телефони като категория на риск 2В – възможен канцероген, поради радиационно излъчване.Добави коментар