68 хил. на втора матура

98
68 хил. на втора матура

Най-предпочитаният предмет е географията

68 хиляди зрелостниците писаха днес по втората задължителна матура, която се проведе в 826 училища.На нея дванайсетокласниците са явиха по избор на един от 13 предмета.

Днес в просветното министерство от два варианта беше избран вариант 2, по който да работят зрелостниците. И тази година най- предпочитаната матура е по география.

На изпита по география се явиха над 24 хиляди зрелостници.Те трябваше да отговарят на 38 въпроса и да напишат тема "Характеристика на Северен централен регион".

Според главния експерт по география Христина Маркова предметът продължава да е най-предпочитан, защото абитуриентите имат илюзорно усещане, че е лесен и могат да се справят от обща култура. Все пак, заради големия процент двойки от миналата година, има спад на кандидатите с 9 хиляди, пише БНТ.

По история, освен тестовите въпроси, темата, по която трябваше да се пише, беше - "Как хан Тервел утвърди българската държава в началото на 8- ми век", а по философия се избираше между Монтен, Платон и Сартр.

И още за матурата по български от 17 май. От министерството са категорични,че този път темата не е изтекла отникъде. От утре започва проверката на работите. Анулирани са 5 работи в цялата страна заради опити за преписване със скрит мобилен телефон.Добави коментар