63 хиляди първокласници

52
63 хиляди първокласници

Около 2 хиляди деца още не са записани

Около 63 000 се очаква да са първокласниците за новата учебна година, като около 10 000 от тях ще са в София. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

На 30 август министър Сергей Игнатов съобщи, че около 61 000 са записаните първокласници за новата учебна година, но големият проблем бил, че имало повече родени деца, които трябва да са в първи клас, но не са се записали около 2 000 деца.

От министерството посочват, че за това причините са различни - някои семейства се премествали в страната, а имало и родители, които не са спазили сроковете за записване. Заместник-министърът уточни, че тези около 2000 деца, които са се забавили със записването за първи клас, не са само ромски деца.

Продължават записванията на първокласниците, с точност ще се знае техният брой след 15 септември, а училищата подават официалната документация до 30 септември, каза Милена Дамянова. Тя изрази съжаление, че има родители, които в стремежа си да се презастраховат, са записали децата си в няколко училища.

Дамянова съобщи, че на 15 септември тази година всяко едно училище ще може само да прецени дали откриването да бъде в 9.00 ч., тъй като няма заповед на министър Игнатов, както в предишни години, в цялата страна то да започва по едно и също време.

Не е редно това, има много училища в страната, които учат на две смени и например във Втора английска гимназия в София, която ще е в нова сграда, церемонията ще е в 10.00 ч, посочи Дамянова, цитирана от novini.bg. Тя уточни, че за първия учебен ден във всички училища ще бъдат спазени ритуалите с националния химн и с издигането на националното знаме.Добави коментар