6 ползи за майката и нейното бебе от дългото кърмене

688
6 ползи за майката и нейното бебе от дългото кърмене

Всяка майка решава за себе си и бебето си колко време трябва да кърми

Всяка майка решава за себе си и бебето си колко време трябва да кърми. Световната здравна организация препоръчва на майките да кърмят в продължение на 6 месеца, а след това в продължение на 2 или повече години, заедно с въвеждането на други храни. Причината е, че има много ползи за здравето, както за децата, така и за техните майки!

 1. По-силна имунна система

Кърмата е с високо съдържание на  бели кръвни клетки - имунни клетки. Това означава, че продължителното кърмене може да подсили имунната система на детето. Освен това, кърмата ви може да се адаптира към това, от което се нуждае вашето бебе, и ще съдържа правилните антитела за борба с различни инфекции.

2. Положителни ефекти върху мозъчната функция и поведението

Начинът, по който се развива микробиомата на вашето дете, може да повлияе на неговите мозъчни функции и да регулира поведението. Няколко проучвания дори свързват кърменето с по-висок интелект, въпреки че това е само асоциация и има много други фактори, които допринасят за интелигентността на детето по по-значим начин. Въпреки това кърмата съдържа хранителни вещества като DHA, които могат да повлияят положително на развиващия се мозък на вашето бебе.

 

3. Здрав микробиом на червата

Нашият микробиом , който е важен за развитието, храненето и имунитета, се влияе от кърменето. А този на бебето се нуждае от храносмилателни бактерии, за да се развие правилно, нещо, което кърмата може да осигури. Тя съдържа голямо разнообразие от микроби, които са полезни за бактериалната флора на малкото.

4. По-добри модели на сън

Кърменето може да подобри ритмите за сън и събуждане при кърмачета. През целия ден химичният състав на кърмата ви не е един и същ, така че нивата на някои химикали се променят. Например, докато хормонът мелатонин, който регулира съня, се секретира през нощта при възрастни, това не се случва при кърмачета. Този хормон има релаксиращ ефект, а майчиното мляко, което го съдържа,  помага за подобряване на съня на бебето и намаляване на коликите.

 5. Балансирано хранене

Колкото по-дълго кърмите, толкова повече се променя млякото, за да осигури по-добра стойност на променящите се нужди на вашето бебе. А  проучване показва, че след една година на кърмене, млякото има по-високи нива на мазнини и енергия.

Кърменето по-дълго може в действителност да има положителни ефекти не само върху бебетата, но и върху майките!

 Ако кърменето продължи поне 6 месеца, ще отслабнете по - лесно.

Изследване показва, че майките, които кърмят в продължение на повече от 12 месеца, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Продължителната лактация е свързана с по-здрави кости по-късно в живота.

Кърменето за повече от 12 месеца е свързано с намален риск от ревматоиден артрит.

Продължителната лактация може да има контрацептивни ефекти.

Кърменето по-дълго е  свързано с по-малък риск от рак на яйчниците.

Продължителното кърмене е  свързано с намалена честота на диабет тип 2.Добави коментар