6 начина да научите децата да бъдат добри

90
6 начина да научите децата да бъдат добри

Най-доброто нещо, което можете да направим, за да направим света по-добро място, е да създадете култура на доброта в собствения си дом

Най-доброто нещо, което можете да направим, за да направим света по-добро място, е да създадете култура на доброта в собствения си дом. Затова, нека да насърчаваме детето си да бъде такова.

Ето няколко стъпки, за да отглеждаме поколение от наистина добри хора.

Помогнете им да разберат какво означава доброта

Колкото и малки да са децата, започнете да им говорите колко е важно да бъдат мили и вежливи, да се отнасят добре с другите хора. Емпатията е вродена в нас от раждането чрез това, което е известно като огледално-невронната система, и ние интуитивно усещаме какво чувстват другите. Ето защо едно 2-годишно дете може да избухне в сълзи, когато види друго дете да падне на детската площадка. Ако съпричастността е разбиране, тогава състраданието действа върху това разбиране. Детската способност за това се развива малко по-късно.

Когато децата са на 3, 4 и 5, е подходящ момент да започнете да им разказвате за добротата и за това, как да се отнасяме с другите.


Вдъхновете въображението им

Мисленето „Как би се почувствал?“ е един от най-силните навици, които можем да наложим на децата си. Не можеш да бъдеш състрадателен човек, ако нямаш способността да стъпиш в обувките на някой друг. Например, ако видите, че момиченцето ви хвърля куклата си, попитайте я, как би се чувствала, ако някой направи това с нея. Дали следващият път няма да се замисли, преди да го направи?

С течение на времето този тип мислене става автоматично и така се получава и реакцията на детето към другия.

Модел на доброта, където и да отидете

Ние не можем да контролираме поведението на децата си, но можем да потърсим начини да демонстрираме доброто поведение. За щастие, децата обичат да ни имитират и малките жестове, които правим ще станат като естествена част от живота им, за да растат по – добри и мили с останалите.

Насърчавайте добрите навици

Помогнете на децата си да съпоставят донякъде абстрактното понятие за доброта с конкретни думи - споделяне, доброволчество, даване, утешаване, подкрепа, съветване, компрометиране, слушане, помагане…. Самите вие използвайте тези думи, за да демонстрирате акт за съпричастност или похвала. Например: „Благодаря ти, че даде на сестра си от твоя сладкиш, направи я щастлива“. Така детето ще свикне с това и ще го направи част от поведението си.

Обяснете им, че добротата не е винаги лесна

Трябва да напомняме на себе си и на децата си, че добротата понякога е трудна и не винаги естествено идва от нас. Може да бъде предизвикателно да бъдеш добър с някой, който те дразни или да устоим на нечестната критика на някого, който има користни цели. Научете децата си да бъдат любезни и да не влизат в конфликти, но не и да пренебрегват достойнството си.

Обърнете внимание на ефектите на добротата

Помогнете на децата си да забележат как другите хора реагират на добротата. Това ще ги накара да разберат техните усилия и ще си стимулира да продължават да бъдат добри.Добави коментар