6 лесни трика, с които ще накарате детето ви да мие зъбите си

183
6 лесни трика, с които ще накарате детето ви да мие зъбите си

Направете го забавно

Почти всеки родител на земята иска децата му да дойдат с ръководство за това кога какво да правят в процеса на тяхното израстване, но за съжаление, това не е така. Родителството е трудно и е  едно от най-големите предизвикателства в живота. И ако за едни семейства най – важна е правилната храна, за други е хигиената, за трети е спорта, а за четвърти – успехите в училище. Но има едно нещо, с което почти всеки родител се сблъсква и това е, как да научим децата да мият редовно и правилно зъбите си.

Знаем, че това не е любимо занимание, но с няколко малки трика, лесно ще добият навици.

1. Накарайте ги да пеят наум песента „Честит рожден ден“.

Кой не обича песента за рождения ден? Кажете на децата си докато си мият зъбите да я изпеят два пъти наум. Така хем ще се забавляват, хем ще имат чисти зъби.

2. Не само в банята

Знаем, че децата цапат с паста за зъби докато се мият, но ако им разнообразите местата за миене – например над кухненската мивка или масата, този навик няма да ги отегчава. Те обичат разнообразието, а в името на чистите зъби, може да почистите и друго място, освен банята.

3. Нека семейният любимец да бъде тяхната мотивация.

Когато някой се съпротивлява на миенето, предизвикайте го да покаже как се прави. Ако имате домашен любимец – чудесно. Например кажете - „Покажете на Оскар как да се мие, за да може и той да има здрави зъби“ или „Оскар иска да ви гледа как се миете - покажете му как се прави!“

4. Изберете им забавна четка за зъби

Ако децата ви си имат любим герой, купете им четка с него, или още по – добре, изберете заедно. Така мотивацията им ще е още по- голяма и те няма да имат търпение да правят този ритуал.

5. Предлагайте награди.

Създайте правило, когато зъбите са измити, а пижамата облечена и стаята е оправена, имат ое половин час за телевизия или някакви игри. Това няма как да не ги стимулира.

6. Разкажете им за зъбите

Покажете на децата ви как изглеждат чистите и как мръсните зъби. Например, ако са яли шоколад, обяснете им как той започва да руши зъбчето, ако не се измие. Нека да се погледнат в огледалото и след като се измият да видят разликата.Добави коментар