58 хил. седмокласници на матура

47
58 хил. седмокласници на матура

Изпитите започват след месец

Над 58 хиляди седмокласници ще се явят след месец на изпитите за външно оценяване по български език и литература и по математика. И тази пролет тестовете ще са съчетани с препитванията за кандидатстване в елитните гимназии.

За първа година така нарчените „малки матури" ще се проведат на една и съща дата със зрелостните изпити за абитуриентите. Тестът по български език и литература е на 21 май, а два дни по-късно седмокласниците ще решават 20-те задачи по математика.

16 от задачите са със свободно избираем отговор, а другите 4 са с кратък, добавиха от министерство на образованието, цитирани от Нова телевизия.

Освен задължителните тестови задачи по български език и литература и по математика, седмокласниците ще могат да пишат и преразказ. Това ще им даде повече точки, съответно по-голям шанс за място в елитните училища.

Изпитните варианти ще се пазят до последно със секретни пароли. Малко преди началото училищата ще изтеглят варианта, след това получават паролата и така ще могат да отпечатат и разпространят материалите. Крайните оценки ще са ясни на 4 юни.Добави коментар