5000 извън яслите в София

74
5000 извън яслите в София

3000 тригодишни ще чакат места

Над 6000 деца са приети на първо класиране за новата учебна година през септември в първа градинска група и в яслените групи в София, съобщи dariknews.bg.

Все още няма достъп до интернет системата, чрез която се кандидатства за прием. Резултатите от класирането ще могат да бъдат видени както в сайта на съответното детско заведение, така и на списъци при входа на самите детски градини.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че най-тежка е ситуацията с недостига на места за децата в яслена възраст - там кандидатстват 11 000 малчугани, като за 5000 от тях няма места. Тежък бил проблемът и за тригодишните, където недостигът на места ще засегне около 3500 деца.

"За първа група приетите са 3700 деца, чакащите ще са около 3200 деца. Основно това са първа група и яслите. При 5-годишните имаме чакащи около 800 деца, но имаме свободни 130 места. Същото важи и за 4-годишните. Голям процент от недостига е преодолян. Общо около 1500 нови места очакваме да се разкрият до края на годината. Над 30 детски градини са проектирани до момента. От есента започват и текущите класирания", заяви Фандъкова.

Тя съобщи, че има райони, в които недостигът е тотално преодолян. Това са крайните градски райони. "До края на годината очакваме да бъде преодолян недостигът за детски градини в район Изгрев, в Младост, Люлин, Триадица", поясни столичният кмет и подчерта, че това са райони, в които броят на чакащите е най-голям, но там живеят и най-много млади хора.Коментари

Коментар: 1

приети са половината от чакащите - и това ако не е постижениел останалите да си гледат децата - за хляб не може и дума да става


  • 1

Добави коментар