500 деца учат у дома

97
500 деца учат у дома

Купуват си програми от САЩ, най-скъпата струва 1600 лева

Около 500 са децата, които учат у дома и не посещават училище. Това показват данните на Асоциацията за домашно образование. Досега родителите им ги обучаваха вкъщи в нарушение на Закона за народната просвета. С новия училищен закон, който в момента върви в парламента на второ четене, депутатите вече позволяват училището да бъде преместено в домашния хол съвсем легално.

Новите правила позволиха в самостоятелна форма да се обучават и деца под 16 години по желание на родителите или на самите ученици. Те обаче ще трябва всяка година да се явяват на изпити. Освен това специална комисия ще дава разрешение дали едно дете може да бъде оставено за обучение вкъщи. Кой ще членува в нея и какви ще бъдат критериите обаче ще бъде уточнено допълнително. Задължително е обаче, ако детето не се справя с уроците у дома, то да бъде записано в друга форма на обучение.

Самите родители, които обучават децата си вкъщи, приемат новата възможност със смесени чувства. Според Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование, тази промяна е крачка напред и ще има родители, които да се възползват. Съществуват и семейства обаче, които категорично нямат доверие на българската държавна образователна система и не искат децата им да учат по нея.

Обичайната практика е повечето семейства, избрали детето им да учи у дома, да купуват образователни програми от чужбина, най-вече от САЩ, където те са най-много по простата причина, че в момента там 4 милиона деца учат по този начин. На второ място е Русия с около 1 милион домашни ученици. По света има около 300 образователни програми за "хоумскулъри", като цените им варират от 300 до 1600 лева за учебна година, казва Порумбачанов.

Най-скъпите програми са за гимназията, защото там и учебниците са най-сложни и обемни. Всяка програма върви с ръководство за родителя, който води обучението. Хубавото е, че преподаването върви съобразно индивидуалните интереси и способности на детето, като то може да акцентира върху предмети, към които проявява естествена наклонност. Преди да закупи програмата, детето може да се яви на предварителен тест, за да се види на какво ниво е и кой учебник е най-подходящ за него.

След като мине цялата програма, отново се явява на тест. Всички тези тестове носят определен брой кредити, които се записват в портфолиото на детето и университетът ги взема под внимание при кандидатстване. "Тези университети се интересуват преди всичко от това как детето се представя при събеседването с преподавателите, отколкото от това какво е записано в дипломата. Нашите деца не учат за оценки, а заради знанията, които получават", казва Порумбачанов, цитиран от вестник "Стандарт".Добави коментар