5 признака, че детето е готово да спи само

167
5 признака, че детето е готово да спи само

Остава само и вие да се откъснете от този навик

Не съществува „правилна“ възраст, която указва кога е време детето да започне да спи самостоятелно в леглото си. Защо? Тъй като всяко дете се развива по свой начин.

Прилагаме 5 признака, които сочат, че рожбата ви вече може да спи сама в леглото си. От вас се изисква само да направите решителната крачка.

1/ Детето вече не се тревожи да спи без вас

Ако забележите, че то заспива без проблем на дивана, това означава, че е напълно възможно да спи спокойно в леглото си вечерно време.

2/ Детето има нужда от собствено пространство

Като всеки голям човек то обича да спи и свободно да се движи. Ако забелязвах, че леглото му е умаляло, погрижи се да се сдобие с ново и подходящо като размер и височина.

3/ Щом детето започне да задава въпроси като този „А аз кога ще имам такова одеяло“, значи вече определено жадува за свое местенце за нощна почивка.

4/ Детето вече осъзнава, че има граници

Ако обяснявате на детето, че на едно място се играе, а на друго се яде, то това означава, че то вече е навлязло в онзи етап от живота си, когато осъзнава, че има граници.

Това е една от първите стъпки – осъзнаването на физическите и психологическите граници.

Специалисти твърдят, че ако детето слуша родителите си и само следва правилото на „границата“, то вече е готово да спи отделно.

5/ Детето не е привързано към леглото

Понякога децата възприемат леглото като „крепост“. Когато спрат да го използват като място за криене от страховитите неща извън него, тогава са вече готови за самостоятелно спане.Добави коментар