5 причини, поради които детето няма нужда от много играчки

230
5 причини, поради които детето няма нужда от много играчки

Колко са те в детската стая? 100? 1000?

Без да изобщо да се съмняваме ще предположим едно – във вашия дом изобилства от играчки. Причините за това са много и нямаме намерение да ги разглеждаме. Любопитно ни е да надникнем в друга тема – защо децата нямат нужда от много играчки.

Ето няколко причини, които ще ви убедят в тази теза:

1/ Креативност

Когато детето разполага с много играчки, то не е поставено в ситуация да размишлява с какво да играе и как. Отсъствието на играчки прави точно обратното – стимулира изобретателността и въображението.

2/ Внимание

Учените смятат, че интелектът зависи от вниманието, тъй като развитието му е много важно за малкото дете. Как детето да концентрира вниманието си, когато край него изобилства от играчки? Сложна задача. Знаете ли колко играчки трябва да има в полезрението на детето? Не повече от 5!

3/ Комуникативност

По-малко играчки – повече реално общуване. Малкото на брой играчки развива комуникативните навици на детето. А това означава, че то ще се научи да решава по-лесно конфликтни ситуации и да намира компромисни варианти.

4/ Грижа

Когато детето разполага с милион играчки, то знае, че ако една се счупи, ще може да вземе друга. Така детето губи усещане за ценността на предметите.

По-малкото играчки учат детето да бъде грижовно и да цени вещите.

5/ Любов към четенето

Децата имат доста активна фантазия. Ще забележите, че дори когато приберете играчките, на него му трябват само няколко мига, за да си измисли забавление. А един такъв вариант е четенето на книги. За целта открийте интересни книги, които са подходящи за възрастта му.Добави коментар