5 причини детето да се събужда през нощта

14057
5 причини детето да се събужда през нощта

По-висок интелект, когато детето се буди често?

Как е вашето дете? Събужда ли се често нощем? Този въпрос моеже да бъде чут като дежурен в почти всеки един разговор между млади родители. Непрекъснатият нощен сън се оказва истинско чудо, когато става дума за бебетата. Някои попадат на бебета, които спят спокойно след първите няколко седмици от раждането си. Други се «радват» на постоянни събуждания по няколко пъти на нощ месеци и дори години наред.

Нека да очертаем 5 причини, поради които децата се събуждат нощем. Причини, които са напълно нормални и обясняват това явление.

1. Защо децата се събуждат нощем? Защото така са устроени.
Питър Флеминг, професор и специалист в областта на детското здраве и психология на развитието, смята, че идеята, че нощният сън на бебето трябва да бъде непрекъснат, трябва да бъде оставен в 20 век. За бебета е естествено честото събуждане.

„Човешкото дете е устроено така, че не може да спи непрекъснато продължително време. За него това е лошо и няма никакви свидетелства, че непрекъснатият сън носи ползи. Надявам се, това знание да е от полза за родителите.

Вижте още: Няколко лесни начина да приспим бебето

2. Никой не спи непробудно цяла нощ, дори възрастните.
Професорът по психология Дарсия Нарвез казва, че едно от най-честите родителски заблуждения е, че нормалният сън трябва да продължава 8 часа. Това не е така.

„Възрастните също не спят непрекъснато цяла нощ. Ние спим осем часа поред, защото работният ни ден не ни позволява да си почиваме през деня“.

Нормално е да се редуват събуждане и сън.

3. Човешкото дете се появява на света в ранен стадий на своето развитие, в сравнение с другите бозайници. Именно затова се нуждае от свое «гнездо».

Вижте още: Вълшебни фрази срещу истерията преди сън

«При човека децата се раждат 9-18 месеца по-рано, в сравнение с другите бозайници», казва Нарвез. «Новородените при другите видове вече са способни да стоят прави и да се хранят, а човешките бебета – не. При раждането си ние изглеждаме като зародиши, каквито сме», допълва професорът.

Това означава, че детето се нуждае от този пропуснат период, в който неговият мозък трябва да приключи развитието си. Бебетата се нуждаят от добра грижа, един вид външна утроба. Учените я наричат еволюционно обусловена ниша или гнездо.

4. Често будещите се деца демонстрират признаци на по-високо интелектуално ниво и психическо здраве.
Съгласно Флемнг, има пряка зависимост между „много високото ниво на развитие и умствените способности и честота на събуждане през нощта“. Нарвез добавя, че децата, които получават от родителите си тесен контакт и потребностите им се удовлетворят напълно и бързо, демонстрират високо ниво на емпатия и самоконтрол. При тях е по-развито самосъзнанието. Изследване сочи, че техните мисловни способности са по-силни. Освен това са по-слабо склонни към депресии.

5. Циклите на сън при детето са съществено по-кратки, отколкото при възрастните.
„На възрастните е свойствен 90-минутен цикъл на сън, приключващ почти с пълно събуждане и последващо заспиване“, казва Флеминг. „Ние преминаваме през 2-3 такива цикъла, преди да осъзнаем, че сме се събудили и отново сме заспали. При децата цикълът продължава 60 минути. Това означава, че е напълно нормално, когато детето започне да шава и се събуди. За разлика от възрастните, децата по-трудно умеят да заспиват сами“, допълва специалистът.Коментари

Коментар: 1
Перезвоните

Перезвоните мне пожалуйста 8(499) 322-46-85 когда дозвонитесь нажмите 2, спросите Александра.


  • 1

Добави коментар