5 неща, с които пречите на детето да започне да чете

173
5 неща, с които пречите на детето да започне да чете

И да развие любов към четенето

Грамотността е много важна и всеки родител изпитва тревоги и вълнения, когато детето му започва само да чете и да усвоява навика да иска да чете книги, списания и т.н.

Ако искате да бъдете максимално полезни на детето, трябва да премахнете „рисковете“ – а това означава да елиминирате или пък да въведете някои новости в поведението си.

Ето един кратък списък, който ще ви подскаже за какво говорим.

Можете да попречите на детето да се научи да чете, като му

-        Давате книги, които не го интересуват.

Литературата, която не вълнува истински детето, няма да го провокира да започне да чете със замах. Затова винаги се съобразявайте с предпочитанията на малчугана. Колкото по-близка му е материята, толкова повече ще иска да чете.

Когато

-        Не четете на детето на глас.

Всички знаят, че когато детето не умее да чете, то с удоволствие слуша как вие му четето. Вашата интонация го подготвя за предстоящото овлядяване на четенето. Освен това чрез вас детето започва да извлича смисъла от разказите, които му четете.

Когато

-        Самите вие не четете.

Така също можете да попречите на детето да се научи да чете, тъй като вие му служите като пример. Когато вие не взимате книга в ръка, как би могло у него да се зароди желание да го направи?

Когато

-        Превърнете четенето в наказание.

Няма нужда да обясняваме къде е грешката.

Когато

-        Не отделяте редовно време за четене.

Детето трябва всеки ден да отделя време за четене на книги. По възможност такива, които го вълнуват, за да не възприема режима като нещо неприятно и натоварващо.Добави коментар