5 неща, които не бива да казвате на детето

164
5 неща, които не бива да казвате на детето

Едно от тях поражда вражда между братя и сестри

Често забързаното ежедневие и натрупаната умора пречат на родителите да осъзнаят как разговарят с децата си. Опитвайки се по-бързо да приключат с някоя задача, майките и татковците употребяват, привидно, невинни фрази, които обаче могат да нанесат непоправими поражения върху детската психика. Ако не употребявате следващите 5 израза, семейните ви отношения ще бъдат по-силни и ще подобрят съществено средата, в която расте детето ви.

1. Твоята сестра/брат умее....., а ти - не!
Това е един от най-очевидните начини, по който можете да развалите отношенията между братя и сестри. Често се употребява от родителите. Всяко едно сравнение може да бъде възприето от детето като обида. А когато сравненията са между братя и сестри - силата на обидата е двойна. Така освен това подклаждате конкуренцията и ревността между децата. Нищо добро няма да постигнете, използвайки такива изречения.

2. Ако ще се държиш зле, ще те вземе баба Яга, баба Меца или пък Торбалан.
Светът на ирационалните светове на детето е толкова голям, че добавянето на всякакви стряскащи баби, полицаи, кучета, котки, мечки и вещици е един вид насилие на психиката му. Само няколко години ще са необходими, за да може детето да разбере колко неоснователни са били страховете му. То няма да ви благодари за поведението ви.

3. Ти си лигльо, лентяй, мързел и грубиян...
Съвършено неправилно е да смятате, че оскърбяването ще накара детето ви да "доказва", че е обратното на това, което вие твърдите. По-скоро ще накарате детето си да се отъждествява с етикетите, които му лепите.4. Нямам пари за играчки, шоколади и въртележки
Родителите смятат, че като кажат "нямам пари" това е напълно ясна и проста причина, която да оправдае отказа им да купят нещо. В същото време детето чува това извинение и започва да си прави изводи. Първо, то започва да мисли, че парите са най-важното нещо в живота и че с тях може да се купи всичко. Второ, детето по този начин започва да оценява успешността на своите родители според благосъстоянието им.

5. Не го преживявай много-много, това са глупости.
Желателно е да разберете, че дреболиите във вашите очи може да са сериозни проблеми в очите на детето. Когато детето споделя с ваша своя беда, получавайки подобен отговор от вас, то не може да разбере защо за вас проблемът му е толкова незначителен. Така, когато отново изпадне в беда, която може да бъде реално сериозна, няма да потърси мнението и помощта ви. Това ли искате?Добави коментар