5 начина да му развалите празника

59
5 начина да му развалите празника

Или 5 начина да направите празника на детето незабравим

Децата чакат Коледа с нетърпение цяла година, а родителите се готвят за този празник поне месец. И въпреки това, понякога се случва в празничната нощ малкият да провеси нос, а възрастните да се разстроят, недоумявайки: какво не направихме както трябва?

Уви, да развалите Коледата на детето е наистина лесно – достатъчно е да забравите как се чувствахте и какво искахте когато вие бяхте маки и същевременно да направите всичко така, както на вас ви харесва. Ето пет неща, които не бива да правите, за дате щастливи всички заедно на семейното парти:

1. Да му подарите не подаръка, който му се иска

Ето го – дългоочакваният подарък! Лежи си кротко под елхата, проблясва на светлините на свещите и примамва с красивата си опаковка. А под опаковката е Мечтата, приказна и необикновена.

Но кое, кажете, нормално дете може да мечтае за топла шапка, пластилин или ролери, които, макат и суперски, не могат да се ползват преди лятото? (А вкъщи не можеш да се пързаляш, защото не можеш в никакъв случай!)

Разберете, че най-добре от всичко е да подарите на детето си това, което е искало и за което е мечтало (дори да го смятате за ненужен подарък).

И все пак, ако не сте срещнали жив кон или говорещ делфин в магазина, поне се постарайте да избегнете полезните подаръци като пуловери, шапки и топли ботушки, както и колекционерски кукли и автомобили, с които "не бива да се играе", "за да не се счупят" и не на последно място - "детските" подаръци – ако "възрастната" ви 5-годишна дъщеря е заявила, че вече с кукли не играе, дори говореща или ходеща кукла едва ли ще й хареса.

Също изключително неподходящи са образователно-педагогичните подаръци, например комплект флумастри за дете, което не обича да рисува или енциклопедия за лудо по компютърните игри дете. Няма спор, тези подаръци може би са нужни и педагогични, но, моля ви – не на приказния празник!

2. Да поканите неистински Дядо Коледа

Неизвестен дядка с червен от алкохола нос и по дънки, които се подават изпод овехтяла червена мантия е един от най-сполучливите начини да развалите празника на детето. Ако ще го наемате, изберете препоръчан от други родители Дядо Коледа, ако ще е съсед или друг познат, той трябва всячески да се удържа да не каже нещо, за да не го разпознае детето по гласа.

Не забравяйте обаче – децата са много внимателни и "фалшивият“ Дядо Коледа може да стане повод сериозно да се обидят. Колкото до възрастовото ограничение – представлението е интересно за деца над 3-годишна възраст, по-малките могат само да се уплашат от страшния чужд дядо.

3. Да не отидете на представлението в детската градина (училището)

Да, може би не си струва заради песента „зън-зън-зън над смълчаните полета“ да отсъствате от работа с риск да си развалите отношенията с ръководството... Но радостта на детето ви от това мама да чуе неговото стихче и да го види как танцува в ролята си на снежинка, е далеч по-скъпа. Особено ако мама дойде наконтена и красива, за да може то да се похвали на всички с нея. А пък ако мама си го и прибере веднага след представлението – в съблекалнята на детската градина драмите ще са с една по-малко.

4. Да се отнесете към празника като към изпит

Научи ли си стихчетата? Точно ли ги научи? Какво следва? Да не ме изложиш пред всички... И виж, стой изправен, не се върти, не си бъркай в носа и не си мачкай костюма, че няма да ти дадат подарък!

Подобен подход към празник, представление или каквато и да е изява ще доведе именно до това детето да забрави стихчето, да се разстрои и да се разплаче на сцената, усещайки, че не е по силите му да понесе цялата тази отговорност, с която сме го натоварили. Особено чувствителните и емоционални деца дори могат да се разболеят в навечерието на тържеството – по-добре изобщо да не ходят, отколкото да разочароват майка си със своите неуспехи.5. Да поканите много скучни възрастни

Гостите, всеки знае, значат веселие и подаръци. А ако вместо интересни гости дойдат кудкудякащи лелички и гръмогласни чичковци? Още по-лошо става, ако доведат със себе си и неприятния си син, с когото "трябва да играеш, защото е гост“ или дъщеричката си, която лапа и плюнчи всичките ти играчки и незабавно разрушава крепостта, която с толкова мъка си построил с конструктора.

И ако "възрастните“ гости се планират, а приятели деца – не, то се постарайте да включите в празничната програма и детски интереси, а на следващия ден, като компенсация, организирайте детско парти с приятели на детето си. Когато на празник на възрастни присъстват деца, с които детето ви не се разбира, ще трябва да се погрижите също и да организирате весели мероприятия за цялата детска компания – конкурсите, томболата и бенгалският огън ще изгладят конфликтите.Добави коментар