5 лоши родителски черти, които имате - без дори да го знаете

490
5 лоши родителски черти, които имате - без дори да го знаете

Токсичните родителски техники могат да бъдат част от вас, без дори да го осъзнавате

Без значение колко грижовен и добронамерен родител сте, токсичните родителски техники могат да бъдат част от вас, без дори да го осъзнавате. Дали има някои черти, които са по – лоши, отколкото мислите?

Лоша родителска черта №1: Говорите с детето си, но не го чувате

Комуникацията между родител и дете може да бъде сложна, особено когато децата станат по-големи и имат собствено мнение. Токсичните родители са известни с това, че не слушат децата си, а говорят вместо тях и не ги чуват, а това изгражда недоверие. Ако децата се чувстват разбрани, те ще говорят повече и ще се доверяват повече.

Лоша родителска черта №2: Обсебени сте от негативни мисли

Родителите могат да имат склонността да се губят в собствените си мисли, а при токсичните родители това поведение може да доведе до отрицателен отговор на децата им. Нито едно дете не е перфектно, но родителите често не осъзнават доколко собствените им мисли, а не поведението на децата им, допринасят за тези емоции. Родителите, които постоянно са обсебени от негативни мисли, в един момент пренасят това и върху децата си.

 

Лош родителски белег №3: Постоянно бързате

Гонене на време, постоянно бързане, графици….Ако животът ви е като разписание и постоянно се карате на децата си да го следват, няма как да не се отрази. Ако закуската бъде изядена не в 7,30, а 7,35 ч, светът няма да свърши. Просто спрете за малко, успокойте се и се усмихнете. Детето ви ще го оцени.

Лоша родителска черта # 4: Пренебрегвате техните приятели

Ако детето ви доведе у дома приятел, не бъдете негативни към него, дори да не ви е симпатичен. Опознайте другото дете и след това критикувайте. Колкото и силна да е интуицията ви, всеки греши и не е задължително първото впечатление да е вярно.

Лош родителски белег №5: Слагате етикет на детето си

Не слагайте етикет на детето си – лош, немърлив, проблемен, егоистичен. Детето започва да расте с мисълта за това и в един момент се възприема като такова.Добави коментар