4 начина да се свържете по-добре с тийнейджъра си

163
4 начина да се свържете по-добре с тийнейджъра си

Да си родител е трудно. Да бъдеш родител на тийнейджър е още по-трудно

Да си родител е трудно. Да бъдеш родител на тийнейджър е още по-трудно. Но в крайна сметка всичко се основава на доверието, а то често изисква търпение и постоянство. За родител, който се опитва да засили връзка с детето си, трябва да докажете, че сте готови да опитате нови неща и да бъдете отворени към техния свят. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се свържете по – добре с тях.

1. Научете се да слушате

Започнете, като се запознаете с интересите на вашия тийнейджър и техния социален и училищен живот. Ако се окажете напълно непознати за някое от тези неща, просто попитайте. Питайте за техните интереси, болки и неща, които ги вълнуват. Не е нужно да се преструвате, че също изживявате всичко, през което минава той, но усещането за свързаност може да направи чудеса за вашата връзка.

 2. Уважавайте растежа им

В нашите юношески години все още се нуждаем от родителска подкрепа, но е добре да има баланс между дисциплина, напътствия и подкрепа. Когато чуем родителите ни да казват „Когато бях на твоята възраст нещата бяха толкова по-трудни, отколкото днес“, това обезсилва преживяванията и борбите, които имат младите. Затова се отнасяйте към нас повече като към възрастни, отколкото към деца и показвайте уважение.

3. Бъдете искрено подкрепящи

Това изисква комбинация от физическа и емоционална подкрепа, както и финансова, когато е необходимо. Ако вашият тийнейджър иска да говори с вас, изслушайте го, ако се нуждае от някакви пари, интересувайте се за какво и ако е разумно, помогнете му. Покажете им любов и подкрепа, те тепърва се ориентират в живота.

4. Време само за вас

Може да усещате, че вашият тийнейджър ви отблъсква, но често те имат наистина нужда от вас. Затова питайте се да отделите един ден или следобед и той да бъде само за вас – разходете се, идете на кино, на кафе, говорете, каквото искате. Но да е само за вас, без никой друг.Добави коментар